Proč je to česnek medvědí

Jedna z verzí je chování medvědů po zimním spánku. Římané věřili, že medvědi zjara okusují tuto rostlinu, aby načerpali a doplnili vitamíny a živiny. Známé jsou také jiné názvy, čarodějnická cibule, lesní pórek, lesní česnek, cikánský pór.

O medvědím česneku se dozvíte více v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jak medvědí česnek poznáte

Pokud vyrazíte na sběr medvědího česneku poprvé, doporučujeme, abyste si zjistili, jak tato bylina vypadá. Při neznalosti se může stát, že si medvědí česnek zaměníte za jinou, tentokráte prudce jedovatou, rostlinou např. s ocúnem nebo konvalinku. Zapamatujte si, list medvědího česneku roste na stopce. U ocúnu listová stopka chybí a konvalinka má na jedné stopce hned několik listů. Typicky česneková vůně je hlavním poznávacím znamením.

Medvědí síla

Listy jsou podle vědeckých studií skvělou zásobárnou životně důležitých látek. Najdete v nich minerály jako např. železo, které je zodpovědné za transport a skladování kyslíku v krvi. Vápník a fosfor jsou důležité pro zdraví kostí a zubů, draslík pomáhá srdci ke správné činnosti, hořčík potřebují naše svaly, mangan je výživou pro kosti a chrupavky a pohlídá nám také správnou hladinu cholesterolu, síra podporuje zdraví chrupavek, regeneruje buňky a podporuje tvorbu kolagenu.

Síla medvědího česneku je také v obsahu vitamínů. Tato bylina je přeplněna vitamíny C, A B1 a B6. Vitamínu C se ve 100 g česneku medvědího nachází 3x více než v pomeranči. Všechny tyto vitamíny podporují naši imunitu, pomáhají hojit rány, čistí krevní řečiště, podporují zdraví očí, chrání proti srdečnímu selhání a otokům, podporují správnou funkci nervového systému.

Přírodní antibiotikum

Medvědí česnek, díky alliinu, který se po utrhnutí listů změní na allicin, má silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Upravuje vysokou hladinu cholesterolu, tím nás chrání před srdečními chorobami nebo mozkovou příhodou.

Kdy se medvědí česnek sbírá

Ideálním termínem pro sběr medvědího česneku je v jarních měsících březen a duben. Sezona sběru končí v druhé polovině května, kdy rostlina kvete. Důležitá je teplota. Medvědí česnek miluje chlad. Při vyšších teplotách urychluje svoje životní procesy. Vyžene do květu a živiny zatáhne do podzimní cibule.

Kde medvědí česnek roste

Má rád humózní, chladnou a vlhkou půdu. Najdete ho ve stinných listnatých a smíšených lesích s dostatkem vlhkosti. Najdete ho v lužních lesích, kolem potoků a podél řek. Abychom nevysilovaly rostliny, je třeba nechat na každé bylině dvě třetiny zelené hmoty. Cibule medvědího česneku potřebuje dozrát a zatáhnout se. Je důležité neničit násadu příští úrody.

Kde ho můžete trhat

Rozhodně není povolené si medvědí česnek natrhat v chráněných krajinných oblastech, přírodních rezervacích, národních parcích. Pravidla ochrany přírody jsou zde striktní a hrozí vám nemalé pokuty za jejich porušení. Místa, kde si medvědí česnek můžete bez problémů natrhat, nejlépe zjistíte z místních zdrojů. Ty vám jistě doporučí místa růstu a poradí, zda je vůbec možné v dané oblasti česnek trhat. V každém případě je nutné se chovat ohleduplně a neničit kolonie medvědího česneku a místa jeho přirozeného výskytu.

Související články

Zdroje informací: ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, www.kudyznudy.cz