Pokud jste zkoušeli vypěstovat zahradní borůvky, ale nedařilo se vám to, kamčatská borůvka neboli zimolez kamčatský vám tento problém vyřeší a z jeho bohaté úrody budete nadšeni! Pamatujte však, že z botanického hlediska nemá tato rostlinka s borůvkou nic společného.

Plody chutnají jako borůvky

Možná jste na zahradách u sousedů viděli keře obrostlé borůvkami a říkali jste si, jak se jim je podařilo vypěstovat. Odpověď je jednoduchá. Jedná se právě o zimolez kamčatský, který je jedinečný tím, že barva jeho plodů připomíná borůvky a stejně tak i chutnají.

Zimolez nepotřebuje kyselou půdu

Zimolez na rozdíl od borůvky nepotřebuje kyselou půdu a stačí mu obyčejný zahradní substrát. Nevadí mu ani sucho a polostín. Je světlomilný, tudíž v zastíněných polohách nebude tolik plodit, ale bude o to více olistěný. Navíc klidně může dorůst do výšky až dvou metrů a žít několik desítek let. Plodí brzy na jaře a na konci května. Většinou tak tyto borůvky sklízíte už před jahodami.

Pořiďte si aspoň dva

Zimolez potřebuje opylovače, tudíž je ideální zasadit dva keře různé odrůdy. Vsaďte na Amur a Altaj, nemůžete pak šlápnout vedle. Amur má velké šťavnaté plody a plodí v polovině května a na Altaj se středními plody se můžete těšit v polovině května.

Kdy sázet?

Borůvky kamčatské je ideální vysadit na podzim nebo brzy z jara. Mezi keři stačí vzdálenost metr a půl až dva a plodí od tří let. Přihnojujte plným hnojivem a na podzim dobrým kompostem. Každé čtyři roky ho prosvětlete řezem. Plody se tak budou tvořit drobnější, ale povzbudíte rostliny k silnému plození. První řez dělejte do dvou let, abyste měli pravidelnou úrodu. Ideální doba řezu je podzim, když zimolezu opadají listy, ale vhodné je i brzké jaro.

Plody jsou plné vitamínů

Borůvky kamčatské jsou navíc velmi zdravé. Můžete je jíst čerstvé, zamrazit je, vařit a i z nich udělat šťávu. Mají vysoký obsah vitamínu C, A a P. Obsahují i karotenoidy a vitaminy B1 a B2. Zapomenout nesmí na na draslík, sodík, měď i železo.

Zdroj:www.dama.cz, www.izahradkar.cz, www.izahradkar.cz