Kamélie je kráska, jak se sluší a patří. Její unikátní křehké květy naleznete v horských lesích Japonska. Ale nebojte, nemusíte se vydat až do vzdálených japonských lesů, stačí vyrazit do zahrádkářství a vybrat si tu svou, která vám bude dělat doma radost.

Šlechtěním se dosáhlo toho, že si kamélii „BLACK LACE“ můžete dokonce vysadit přímo do zahrady, protože je mrazuvzdorná až do přibližných minus 23 °C.

Kamélie, královna plesů

Rostlina pochází z čeledi čajovníkovité. Jedná se o stálezelený strom, který může ve své domovině dorůst až 15 metrů.

V Evropě se zprvu proslavily její květy, kterými si ženy, ale i muži, zdobili své šaty na plesy i do divadla. Oblibu si získaly zejména kvůli době kvetení, protože v zimním čase se toho moc sehnat nedalo.

Květ kamélie má i jedno minus…nevoní. Pro někoho škoda, pro někoho vlastně i plus.

Setkat se můžete s různými odstíny i typy květů. Bílá, růžová nebo červená, s jednoduchými květy, plnokvětými nebo pivoňkovitými. Výběr je čistě na vás!

Požadavky na pěstování kamélie

  • Půdu kamélie potřebuje neutrální až kyselou. Pokud bude kamélie v půdě, která bude nevyhovující jejím požadavkům, zežloutne vám.
  • Vyhněte se i rannímu přímému slunci, které může způsobit její zhnědnutí.
  • Ideální umístění je do zimních zahrad, protože je vcelku náročná na teplotu, která by se měla pohybovat mezi 10-12 °C. Ano, panelákové byty tudíž nejsou vhodné, bohužel.
  • Zálivka je také trochu ošemetná, od podzimu do jara substrát udržujte neustále trochu vlhký. Až na vás začnou vykukovat poupata, zálivku omezte.
  • Kamélie je vhodná k venkovnímu letnění. Je to přímo nutnost! Léto jí v domácích podmínkách naprosto nesvědčí. Umístěte jí na polostinné místo na terase nebo zahradě.
  • Kamélie prospívá ve vlhku, proto se musí pravidelně rosit (květy vynechejte). Pod květník umístěte misku s kamínky, které kropte, aby se lehce zvyšovala vzdušná vlhkost.
  • Jednou za dva roky byste měli kamélii přesadit. Vrhněte se na to vždy po odkvětu a dávejte velký pozor, ať neporušíte kořenový bal!
  • Na přesazování si sežeňte kyselou zeminu, může být na rododendrony, ale dá se zakoupit zemina přímo na kamélie.
  • Hnojte rostlinu od Mikuláše do června hnojivem pro kyselomilné rostliny.

Kamélie Black Lace

Hybridní odrůda, která zvládá mráz levou zadní. Jedná se o křížence mezi c. retuculata a c. williamsii, který se pyšní krásnými červenými květy. Kvetou cca od dubna 6-8 týdnů. Tento hybrid není potřeba zastřihávat. Jakmile si pořídíte jednu mrazuvzdornou kamélii, budete chtít za rok další a další, neboť jsou opravdu skvostné.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz, www.express.co.uk