Kamenná koryta, žlaby či nápáječky často leží nevyužitá v bývalých hospodářských budovách a dávno neslouží původním účelům. Vysloužilá koryta jsou díky patině přímo ideální pro osázení skalničkami, často se dají sehnat přes inzeráty. Co je pro někoho „kus šutru“, to pro jiné představuje skutečný poklad.

Další možností je nákup nově vytesaného koryta z přírodního kamene (nejčastěji ze žuly nebo pískovce, ale třeba i z vápence). Vybírat můžete nejen podle tvaru a velikosti, ale také podle opracování. Zvlášť pěkně vypadají hrubě štípané kusy, jindy mohou být pohledové plochy upravené pemrlováním, tj. výsledkem je jemné zdrsnění povrchu. Koryto dlouhé 1,1 metru vás může přijít na téměř 10 000 Kč, zanedbatelná není ani jeho váha - často kolem 80 kg. Výhodou je, že si můžete domluvit v kamenictví výrobu na zakázku a získat tak koryto, které bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a možnostem.

Výrazně levněji vyjdou koryta z umělého kamene (obvykle připomíná pískovec). Ta mohou být kvůli nízké hmotnosti skvělým řešením pro ty, kteří touží mít osázené koryto na balkoně. Zručnější kutilové se mohou pustit i do vlastnoruční výroby. Úhlovou bruskou si dokonce můžete koryto vyřezat do pískovce sami.

Aby nedocházelo k hromadění vody v korytě, musí mít pro potřeby pěstování rostlin dostatečný odtokový otvor, u větších nádob je dobré mít otvorů více.

Kdo nemá s pěstováním skalniček zkušenosti, klidně může koryto osázet jediným druhem. Jak je patrné v naší fotogalerii, zvlášť skvěle vypadají tzv. stálezelené skalničky, byť v některých případech mají listy zbarvené i do jiných barev.

S pomocí kamenů můžete začít s budováním miniaturní skalky. Jak je patrné na snímcích, kameny mohou mít různé uspořádání. Díky tomu nabídnou i na velmi malém prostoru rostlinám různé podmínky.