Zdroje: cs.wikipedia.org, www.super-bydleni.cz

Kanadská borůvka do každé zahrady

Kanadské borůvky čili brusnice chocholičnatá je keřík, který se i na našich zahradách rychle zabydlel. Zatímco jen před několika málo dekádami jsme obdivovali ohromné plody borůvek, které do regálů supermarketů doputovaly ze zahraničí, dnes již je zcela běžné zajít si do zahradnictví nebo hobbymarketu pro sazenici kanadské borůvky (Vaccinium corymbosum). Krásné a hlavně chutné veliké plody borůvek můžete vypěstovat na keřících v zahradě, ale i na terase.

Co potřebuje kanadská borůvka?

Už podle názvu je jasné, že tento druh pochází ze Severní Ameriky a díky šlechtění se pyšní mnoha zajímavými variantami, které se mohou lišit nejen barvou a velikostí, ale také tvarem plodů.

Jak pěstovat kanadské borůvky vám poradí autorka krátkého videa ze Zahrady pro radost, kde se můžete podívat nejen na přesazení a řez, ale také hnojení borůvek:

Zdroj: Youtube

Nedělejte zbytečné chyby

V čem spočívají zásadní pěstitelské chyby? Všechny přešlapy pramení v nepochopení rostliny. Borůvky sice potřebují živiny, ale ne klasickou zeminu. Je to rostlina kyselomilná, proto je pro ni nejlepší rašelinný substrát.

Hnojení je nutností, ale vždy je nutné volit hnojiva určená pro acidofilní rostliny, případě také železo, které je pro zdraví borůvek nezbytné. Borůvky přihnojujte vždy podle návodu. Tekutá hnojiva přidávejte do zálivky, granulovaná s dlouhodobým účinkem je nutné zapracovat do půdy v okolí rostliny. Přihnojovaní se provádí vždy nejdříve dva týdny po přesazení, aby se kořenový systém stačil zahojit.

I když si můžete jednoduše borůvkové keře představit v lese, chutných plodů se bez dostatečného oslunění nedočkáte. Dalším problémem je fakt, že borůvky velmi chutnají i ptactvu a drobným živočichům. Proto dozrávající plody rozhodně chraňte ochrannou sítí, geotextilií nebo alespoň záclonou.

Borůvky jsou sice samosprašné, ale i přesto jim prospívá, když jsou keříky alespoň dva. Zvyšuje se tím výnosnost obou keřů.

Borůvky tedy potřebují dostatek slunce, živin, správné pH i zálivku. I když lze úspěšně pěstovat borůvky v záhonu, možná shledáte jako jednodušší způsob pěstování v nádobě, kde vytvoříte rostlině nejlepší možné podmínky.

Související články