Zdroje: www.zahrada.cz, chalupari-zahradkari.cz

Kanadské borůvky nepěstujeme na list

Určitě jste si toho všimli nejen u borůvek, ale také u dalších plodin či okrasné zeleně. Rostlinám se daří, bujně rostou a mají krásné listy, ale květů a plodů je jen po málu. Je to problém řešitelný, ale pokud jste propásli období kvetení, pak už je na záchranu pozdě. Nicméně i tak si přečtěte, co dělat, aby borůvky nejen rostly, ale také kvetly a plodily.

I když potřebují rostliny různé podmínky, jejich vitalitu a cyklus ovlivňují především živiny. V přírodě jsou dané podmínkami, kde se rostlina vysemenila, v zahradě je na nás, abychom se postarali. Kanadské borůvky, jako řada mnohých dalších rostlin, nejsou běžnými zahradními keři, které by se šířily krajinou. Podmínky a živiny jim musíme dodat my, jinak se jim povede špatně, případně uhynou.

Kanadské borůvky jsou acidofilní

Borůvky, ale také vřesy, hortenzie či rododendrony jsou rostliny acidofilní, tedy kyselomilné, které potřebují pH půdy nižší než 6,4. Konkrétně u kanadských borůvek se uvádí ideální hodnoty mezi 3,5 a 4.
Půda by měla být kyselá, což ovlivníme její skladbou a hnojivy.

Hnojiva jsou různá a rostlinám mohou chybět konkrétní prvky, nicméně základem je vždy dusík, fosfor a draslík. Poměr těchto prvků je ve hnojivech různý podle toho, co konkrétní rostliny vyžadují. Mezi další důležité minerály patří například železo či vápník, ale zde je jasné, že například alkalický vápník je v případě borůvek zcela nevhodný. Proto je důležitý výběr hnojiv pro konkrétní rostliny. Jestliže rostlinám nedáte vhodné hnojivo, možná je nezahubíte, ale projeví se to na jejím zdraví. Pokud je hnojivo spíš dusíkaté, krásně poroste a bude zelená, ale květů či plodů bude málo, což je u keřů jako kanadská borůvka problém, jelikož je nepěstujeme pro okrasu, ale pro užitek.

Tři fáze přihnojování kanadských borůvek

Borůvky je vhodné hnojit brzy z jara, kdy se hodí dusíkatá hnojiva pro acidofilní rostliny.

V době nasazování na květ jsou vhodná hnojiva s vyšším podílem fosforu, který podpoří tvorbu květních pupenů a draslíku na kvetení a zrání plodů.

Po sklizni je dobré přihnojováním doplnit živiny a nachystat rostlinu na období vegetačního klidu přihnojením podzimními hnojivy, která jsou bohatší na draslík. Ten podpoří zpevnění a vyzrání rostliny a zajistí jí lepší odolnost vůči nízkým teplotám.

V žádném případě nehnojte borůvky hnojivy obsahujícími vápník a chlor. Borůvky patří ke specifickým rostlinám, u kterých nehraje roli jen hnojivo, ale také kyselost půdy. Ideální je proto používat speciální hnojiva, která vám pomohou zajistit borůvkám nejen dobrý růst, ale také bohatou sklizeň.

Tip na závěr

I když jsou borůvky částečně samosprašné, určitě se hodí mít alespoň dva keře vedle sebe.

Související články