Brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum) není jen užitkovým keřem, je také velmi dekorativní. Právě na podzim se vybarvuje do nádherných odstínů žluté a červené barvy. Dospělý keř dosahuje výšky až 2,5 metru. Správnou péčí můžete sklidit až 5 kg úrody. Odrůdy, které se na našem území prodávají, jsou dokonale přizpůsobené na zimní období. Vydrží mrazy až do - 30 °C. Mezi nejčastěji pěstované patří například odrůda Chandler, Aurora, Bluecrop, Duke, Draper či Liberty.

Zazimování kanadských borůvek

Abyste měli jistotu, že borůvky přežijí zimu, je vhodné je zamulčovat pilinami nebo hoblinami z jehličnatých stromů. Mulč kolem keře navrstvěte do 10 cm výšky. Větší péči věnujte keřům, které rostou v květináčích. Ty jsou zimou, vlhkem a mrazem více ohroženy. Ideálním řešením je, pokud můžete, nádobu s borůvkou zapustit do půdy. Pokud tuto možnost nemáte, přemístěte keř do závětří a květináč obalte izolačním materiálem. Skvěle poslouží juta, chvojí, sláma, ale také bublinková fólie nebo polystyren. Jednoleté a dvouleté keře přemístěte nejlépe do skleníku a přikryjte bílou netkanou textilií.

Související články

Zimní zalévání

Ani přes zimu by borůvky neměly vyschnout. Pravidelně proto sledujte vlhkost substrátu a v případě potřeby keř pokropte přímo ke kořenům. Zalévejte do té doby, než zamrze půda. Volte nejlépe dešťovou nebo alespoň odstátou vodu. Kohoutková voda totiž obsahuje chlor a ten je, stejně jako vápník, pro borůvky jedovatý.

Kanadská borůvka podzim

Zdravá borůvka potřebuje živiny, proto je nutné keře pravidelně hnojit. Na podzim je ale nutné vyměnit dusíkatá hnojiva za přípravky s vyšším obsahem draslíku. Tato hnojiva se obvykle označují jako podzimní. Jejich úkolem je zajistit bezpečné přezimování keře. Draslík totiž posiluje stěny buněk celé rostliny. Ty se zpevní, lépe odolávají mrazům, a také případným hmyzím nepřátelům. Dostatek draslíku rovněž zkvalitňuje celý kořenový systém. Ten pak lépe přijímá živiny a vodu.

Zdroj: www.pavelchlouba.blogspot.com, www.zahrada-centrum.cz