Zdroje: www.skrblik.cz, living.iprima.cz

Oblíbené kanadské borůvky

Kanadské borůvky jsou oblíbené, a navíc také velmi zdravé. Toto drobné ovoce je velmi žádané a není divu, že někteří z nás zatoužili po vlastních keřích.

Jak se o keře starat? Poradí vám Pavel Chlouba a Hana Šoberová v tomto krátkem videu:

Zdroj: Youtube

Jak se starat o kanadskou borůvku

Pěstování kanadských borůvek je sice poměrně nenáročné, ale specifické. Jde o rostliny acidofilní, proto je nutné pěstovat je ve správném substrátu a používat také kyselá hnojiva či přímo ta určená pro pěstování borůvek. Kyselost prostředí je nezbytná, neboť tyto druhy rostlin nedokáží kvalitně přijímat nutriční látky, pokud je pH příliš vysoké. Pro borůvky, ale i rododendrony, azalky či brusinky je proto vhodné použití rašeliny, jejíž pH se pohybuje mezi hodnotami 3,5 až 5. Nesnažte se proto pěstební substrát či hnojiva ošidit, kyselomilné rostliny vám to neodpustí. Borůvky jsou také velmi citlivé na hnojiva s obsahem chloru či vápníku, železo je naopak vhodné.

Kam keře borůvek na zahradě umístit?

Problematický může být také výběr místa. Ideálně by měly mít borůvky vyšší vzdušnou vlhkost, ale i dostatečně osluněné stanoviště, aby jejich plody zesládly a dobře dozrávaly. Pokud máte jen jeden keř nebo dva, můžete je umístit i do pěstebních nádob, které, až přijde čas, vystrčíte na slunný plácek.

Řezem ke kvalitní sklizni

Řez borůvek je možný už po doplození, ale u některých druhů se přímo doporučuje jarní řez. Také kanadskou borůvku čili Vaccinium corymbosum je vhodné prořezat na jaře, a to nejpozději do přelomu březnu a dubna, nejlépe však už před rašením.

Jarní řez je na začátku sezony vhodný pro podporu tvorby menšího množství velkých a sladkých plodů. Proto dochází i k redukci pupenů a celkově i počtu větví čili výhonů.

Jak stříhat kanadskou borůvku

Odstraňte poškozené a pomrzlé výhony, stejně jako ty staré, které plodí smíš více malých plodů. Kůra starších výhonů je šedivá a odlupující se. Vyhněte se stříhání do tvaru, kdy zbavíte rostlinu všech vrcholových pupenů a tím i budoucích plodů. Navíc dojde k nárůstu listoví, což není vhodné ani pro produkci.

Listů a plodů by měl být optimální poměr. Zredukujte raději silnější starší větve celé, i když tím odstraníte střed keře. Naopak to nevadí. U zapěstovaného keříku se 6 až 8 výhony se každý rok řezem redukují rostliny o nejstarší 2 až 3 větve.

Související články