Kanadské borůvky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce, které si snadno můžete vypěstovat nejen na zahradě, ale i v květináči na terase. Na současném trhu je v nabídce velké množství odrůd, které se od sebe liší především velikostí a dobou dozrávání. Pokud si pořídíte více druhů a budete je kombinovat, dočkáte se sklizně po celé léto až do podzimu.

Chcete se o druzích kanadských borůvek dozvědět víc? Podívejte se na následující video:

Zdroj: Youtube

Kanadská borůvka neboli brusnice chocholičnatá

Jedná se o opadavý keř s velmi chutnými plody s vysokou nutriční hodnotou. Podle svého místa původu je často nazývána kanadská borůvka. Kvete drobnými konvalinkovitými květy, zpravidla od konce května. Borůvkové keře mají tuhé sytě zelené opadavé listy ve tvaru elipsy, které se na podzim zbarvují do okrových a červených barev. Které druhy jsou osvědčené a můžete si je pořídit?

Rané odrůdy kanadských borůvek

Pokud si dopřejete některou z raných odrůd, budete zralé borůvky sbírat zhruba od poloviny června do poloviny července.

Patriot

Jedná se o poměrně populární odrůdu, která je spolehlivá na dobré výnosy. Keř zpravidla dorůstá do velikosti 120 až 180 cm a velice dobře snáší i horší typy půdy. Nejvíce mu vyhovuje zemina vřesovištní, ale zvládne i jílovitou, v níž se zadržuje voda. Tento druh borůvek je mrazuvzdorný a zvládne i teploty do – 35 °C. Světle modré plody jsou středně velké s výraznou aromatickou chutí.

Duke

Rozložitější keř dosahuje výšky kolem 180 cm a snáší mrazy až do – 28 °C. Tato odrůda je příslibem velkého výnosu středně velkých plodů, které dozrávají ve velkých hroznech. Pokud keř budete pečlivě prořezávat, budou borůvky vetší a v hojnějším počtu. Chuťově jsou mírně sladké až sladké se stopou vinného aroma a při skousnutí krásně křupou.

Hortblue Poppins

Tento borůvkový keř roste vzpřímeně a má poměrně silné a kompaktní větve, takže je vhodný i do květináčů a kontejnerů, které můžete umístit na balkony a terasy. Tato odrůda je dostatečně samosprašná a nevyžaduje opylovače. Mrazuvzdorná je do cca -29 °C. Sladké a šťavnaté plody, které dozrávají ve středně velkých hroznech, jsou drobnější a vzhledem i chutí velmi připomínají klasické lesní borůvky.

Středně rané odrůdy

V případě, že si pořídíte některou ze středně raných odrůd, budete plody sklízet od začátku července a poloviny srpna.

Bluecrop

Tato značně oblíbená odrůda je vysoce produktivní a je dobré ji pravidelně prořezávat. Zpravidla dorůstá výšky 160 až 180 cm. Její chutné velké plody jsou odolné případnému popraskání a mají aromatickou sladkou chuť. Keř je odolný proti mrazu až do – 34 °C.

Bluegold

Jedná se o americkou bezproblémovou samosprašnou odrůdu s kompaktním vzrůstem do cca 1,5 m a mnoha vzpřímenými výhony. Plody jsou střední velikosti a sladké s lehce navinulou chutí. Velice dobře se skladují.

Blueray

Keř dorůstá do výšky 180 cm a roste vzpřímeně. Tato odrůda je odolná i v chladnějších oblastech a mívá velký výnos. Plody jsou běžné velikosti s odolností k popraskání a příjemnou sladce navinulou chutí.

Pozdní odrůdy

Jestliže sáhnete po pozdních odrůdách, budete si moci na borůvkách pochutnávat zhruba od 2. poloviny července do konce srpna a někdy i déle.

Berkeley

Keře této odrůdy se mají tendenci nepravidelně rozrůstat a má vždy dostatek prutů pro násadu plodů. Nejlépe plodí ve středních a teplejších polohách. Výhonky této odrůdy mohou dosáhnout až 200 cm, ale ve skutečnosti jsou keře řídké. Berkeley je citlivý na jarní mrazy, ale jinak snáší mráz až do – 28°C. Plody jsou poměrně velké a sladké.

Brigitta Blue

Tato pozdní odrůda tvoří menší keře o výšce 1,5 m a není vhodná do chladnějších oblastí v podhůří či horách. Plody jsou střední velikosti a do plné sladkosti dozrávají jen v teplejších lokalitách nebo po nějaké době skladování v chladu.

Jersey

V případě této odrůdy dorůstají keře do výšky až 2 m a jsou velmi odolné, a tudíž i vhodné pro chladnější regiony, kde také s jistotou dozrají. Pro velikost plodů je vhodný pravidelný prořez. Plody vyrůstají v protáhlých hroznech. Největší plody jsou v prvním sběru, v těch dalších jsou sice menší, ale na jejich lahodné a sladké chuti to nic nemění.

Darrow

Jedná se o velmi pozdní odrůdu, pro niž jsou charakteristické vyšší a vzpřímeně rostlé keře, které dosahují výšky i 2 m. Plody jsou velké, což by mělo být podpořeno prořezem, a odolné popraskání, a to i při dlouhodobě vlhkém počasí.

Související články

Zdroje:

www.balkonovekvetiny.cz, www.boruvkovyraj.cz, www.nasezahrada.com