Brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum), lidově nazývaná zahradní nebo kanadská borůvka, se v poslední době těší velké oblibě. Mohou za to plody připomínající známé lesní borůvky. Bobule brusnice jsou ale větší a nezabarví vám pusu do modra. Toužíte-li i vy po vlastních keřích, podzim je ideálním obdobím, kdy je vysadit.

Kanadská borůvka

Keř zahradní borůvky dosahuje výšky až dva metry a šířky cca 1 metr. Je částečně samosprašný. Pro poskytnutí vyššího výnosu se ale doporučuje vysadit dvě rostliny a kombinovat můžete i odrůdy rané, středně rané a pozdní. Plody jsou přibližně 10 mm velké a mají tmavě modrou barvu. Dužina je bezbarvá, aromatická a sladká. Rostlina je náročná na pH půdy a v parném létě ocení doplňkovou zálivku.

Půda na míru

Kanadské borůvky vyžadují kyselou půdu s vysokým obsahem humusu. Měla by být také lehčí a dobře propustná. V těžkých jílovitých zeminách keře zpomalují růst a nakonec uhynou. Proto je vhodné ještě před výsadbou vybrat stanoviště a půdu obohatit o potřebné živiny.

Stanoviště

Rostliny ocení slunné místo s vyšší vlhkostí vzduchu. Pokud disponujete rovným pozemkem, na který většinu dne svítí slunce, a máte zahradní jezírko, máte vyhráno. Borůvka sice přežije i v polostínu, bude ale plodit méně a bobulky budou kyselejší.

Sázení kanadské borůvky

Borůvky se dožívají přibližně dvaceti let. Po tu dobu potřebují vhodné složení půdy, která bude rozsáhlý kořenový systém vyživovat. Proto nestačí, když zeminu na pozemku smícháte s hnojivem a rašelinou. Rostlinu zasaďte do tzv. výsadbové jámy.

Související články

Výsadbová jáma

Nejdříve vyhlubte jámu ve tvaru čtverce o rozměrech 80x80 cm a hloubce 35 až 40 cm. Poté si připravte rašelinu o pH 3-4. Můžete použít například bílou baltskou rašelinu. V poměru 1:1 ji smíchejte se štěpkou. Nepřidávejte písek ani kompost. Směs by zbytečně ztěžkla. Největší chybou, kterou pěstitelé dělají, je vyložení dna výsadbové jámy igelitem. I přesto, že do něj uděláte díry, voda na dně stojí a způsobuje uhnívání kořenů keře. Pokud máte vlhký terén, raději na dno uložte kámen. Jámu poté zasypte směsí rašeliny a štěpky a zarovnejte na úroveň terénu.

Jak zasadit kanadskou borůvku

Borůvky snášejí přesazování bez větších komplikací. Proto se ho nemusíte bát. Zakoupené keře vytáhněte z květináče. Kořeny nijak nerozdělávejte. Do zeminy udělejte plytkou jámu a připravte si obalované hnojivo na borůvky. Toto organominerální hnojivo vyživí keř na celou příští sezónu. Na třílitrový květináč budete potřebovat 40 g produktu, který rozdělte na 3 dávky. První nasypte na dno plytké jámy. Druhou dávku aplikujte kolem kořenového systému a poslední navrch zasazeného keře. Rostlinu nyní pořádně zalijte a zamulčujte. Mulčování je u kanadské borůvky velice důležité. Kořeny se totiž rády tlačí nahoru. Mulč zabrání jejich vysychání. Mulčovací kůru obměňujte každé tři roky.

Péče o zasazenou borůvku

Při suchém počasí zalévejte keř dvakrát týdně. Pokud prší, borůvku nezavlažujte, mohli byste jí uškodit. Rostlinu hnojte až další rok. Můžete použít krystalon na borůvky, který přidáte do vody cca jednou za deset dní.

Zdroj:

www.youtube.com

www.ceskestavby.cz