U nás se daří pouze druhu Catalpa bignonioides, který pochází z jihu severoamerického kontinentu. Ostatní druhy jsou původem tropické – u nás mají pro život málo tepla a slunce. Stromy velice dobře snášejí znečištěné ovzduší a představují proto ideální dřevinu i do měst.

Pomalý růst dlouhověkého stromu

Mnozí se obávají, aby jim katalpa brzy nepřerostla přes hlavu a nezastínila celou zahradu. Strom ale roste pomalu, v deseti letech bývá vysoký pouze 2–3 metry, ve dvaceti kolem pěti metrů. Katalpa je dlouhověká a po mnoha letech může být i dvacet metrů vysoká; takové mohutnosti se ovšem dočkají až naši vnuci.

Katalpavelkými listy odpařuje vodu, zvlhčuje a ochlazuje okolí, což oceníte především během horkých dnů. Voní totiž po tabáku, který hmyz nemá rád, takže se přirozeně zbyvíte otravných komárů.

Vonné květy a dekorativní plody

Bílé, žluté nebo purpurově kropenaté okvětní lístky zdobí květy, které rostou – podobně jako u kaštanů – v pyramidálním hroznu velkém kolem 20 cm. Na rozdíl od kaštanů ovšem katalpa kvete až v pozdním létě, v červnu a červenci. Ani po odkvětu kuriozity nekončí, neboť květy vystřídají tobolky dlouhé až 45 cm, které šikovní pěstitelé uvítají jako zajímavou dekoraci pro suché vazby. Ale pozor, pokud lusk rozlomíme, zjistíme, že poněkud páchne. Právě podle plodů se někdy katalpy nazývají indiánská fazole. Suché lusky vydrží na stromech až do příštího jara. U jednotlivých kultivarů je velikost plodů i květů různá.

Zakrslý kultivar pro menší zahrady

Pokud se nám katalpa líbí, ale máme menší zahradu, můžeme zvolit zakrslý kultivar Nana. Zapěstovaný stromek je dražší, stojí kolem 2000 korun, ale investice se vyplatí, neboť získáme strom, pod kterým můžeme volně projít, protože koruna přibývá jen vzhůru, a to nijak závratnou rychlostí: za rok zhruba 10 cm. (Velké varianty katalpy lze koupit asi za 200 Kč.) Nana má ovšem jednu nevýhodu – nekvete. Koupit můžeme i katalpu upravenou jako vícekmen, takže vypadá jako malý keř.

Chorobami katalpa netrpí

Na rozdíl od kaštanů a javorů, které v poslední době decimuje klíněnka jírovcová či jiné choroby, není u nás zatím známý škůdce, který by ničil katalpy.

Pokud zjistíme, že zeleň listů tohoto stromu poněkud bledne, ozdravíme ji síranem hořečnatým buď postřikem na list, nebo přípravek rozpustíme do zálivky. Někdy stačí síranem jen pocukrovat plochu kolem stromu, což umožní rostlině lépe přijímat prvky z půdy.

Řezem lze určit výšku i prostor pod korunou

Katalpy jsou stromy mohutné, chceme-li mít ozdobu zahrady menší, je nutné „držet je na uzdě“ řezem. Odborníci doporučují stromy řezat na jaře před rašením. Řezem udržujeme výšku stromu ve velikosti zhruba dvou metrů. Řezem rovněž upravujeme větve stromu, které se bez zásahu sklánějí až k zemi. Spodní větve proto postupně odřezáváme, aby ve stínu pod stromem zbylo místo třeba na lavičku.