Velkolistá katalpa je záchranou pro nově založené zahrady, ozdobí však jakékoli. Katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides) je totiž mimořádný okrasný strom. A v horkých létech, která nás nejspíš čekají, oceníme jeho rychlý růst a velké listy, díky čemuž dočkáme se chladivé zelené náruče dočkáme brzy. A navíc umí vypařovat vodu a zvlhčovat a ochlazovat tak okolí.

Katalpa, zelený kvetoucí slunečník

Tato okouzlující dřevina dorůstá do výšky kolem 15 m a může přirůst až půl metru za rok. Stínu se dočkáme brzy nejen díky rychlému růstu, ale také díky velikým, až 20 cm dlouhým a téměř stejně širokým listům a rozložité koruně. Stejně rychle dorůstá kupříkladu bříza, naše odolná pionýrská dřevina. Vzhledem ke štíhlé koruně a drobným listům by nám však poskytla stínu mnohem méně, a i z dalších důvodů není ideálním solitérem na zahradu. (Ovšem březový hájek v části prostorné zahrady může být velmi krásný, kvetoucí i houbodárný.)

Katalpu navíc v létě ozdobí bílorůžová svícovitá květenství, jejichž jednotlivé květy jsou až 5 cm velké. V době, když již většina stromů odkvetla, se tak postará o nádhernou podívanou. Na podzim dozrávají rovněž atraktivní, luskovité tobolky dlouhé až 40 cm.

Nenáročné pěstování

Katalpa potřebuje výživnou, kyprou půdu, a nežli vzroste a zapustí kořeny dostatečně hluboko tak i hojnou zálivku. Její veliké listy odpařují mnoho vody. Řez tato dřevina nevyžaduje.