Zdroje: www.realsimple.com, happydiyhome.com

Kávová sedlina poslouží jako hnojivo

Určitě jste mnohokrát slyšeli o používání organického odpadu jako je kávová sedlina, čajové sáčky, vaječné skořápky či banánové slupky v domácnosti nebo v zahradě. Všechny tyto odpady jsou bohaté na konkrétní látky v nich obsažené, které mohou prospívat také rostlinám.

Funguje to a je to zdarma! Proč vůbec kupovat hnojiva, když máte po ruce takový zázrak? Samozřejmě i kupovaná hnojiva mají výhody. Například již od výrobce víme, kolik hnojiva používat a jak i na jaké rostliny se takové hnojivo hodí.

Pokud nechcete zkoušet organická hnojiva styl pokus – omyl, budete se muset lépe seznámit s tím, co konkrétní odpad obsahuje a také kterým rostlinám bude toto složení vyhovovat.

O tom jak lógr použít a kterých deset rostlin jej má nejradši, vám poví autor příspěvku z Gartenzeile:

Zdroj: Youtube

Proč je lógr skvělé hnojivo?

Kávová sedlina obsahuje kofein, antioxidanty, oleje, bílkoviny i organické kyseliny, jako je kyselina citronová, jablečná a acetylcholinová, které přispívají ke kyselosti. Nicméně se nedá jednoznačně říci, že je sedlina jen kyselá. Podle doktorky Lindy Chalker-Scottové z Washingtonské státní univerzity je pH sedliny proměnlivé, protože kyselost je proměnlivé, někdy sedlina není kyselá vůbec.

Z mikroživin jde především o draslík, hořčík, fosfor, železo, mangan, vápník a zinek. Sedlina je však především bohatá na dusík, který je pro zeleň velmi důležitý.

Jak použít kávovou sedlinu nejlépe?

Obecně se doporučuje přidávat sedlinu do kompostu, nepoužívat ji přímo do květináče jako horní vrstvu, protože může podporovat výskyt plísně. Některé rostliny navíc tento způsob vyloženě nesnášejí. Na druhou stranu se zdá, že kávová sedlina může působit i proti některým běžným houbovým onemocněním.

Lógr můžete máčet ve vodě a tou zalévat, jak jste to mohli vidět také ve videopříspěvku. Na deset litrů vody použijte dva hrnky sedliny, nechejte přes noc odstát a tekutinou zalévejte.

Podle doktorky Chalker-Scottové je ale úplně nejefektivnější smísení kávové sedliny s kompostem, kdy sedlina tvoří ideálně 10 až 20 procent hmoty. V tomto poměru je to ideální produkt nejen pro zahradní, ale i pokojové rostliny, které mohou plně využít veškerých živin.

Související články