• Papírové roličky od toaletního papíru ani papírová plata od vajec nepatří do tříděného odpadu mezi papír. To proto, že se vyrábějí často z několikanásobně recyklovaného papíru. Je však zbytečné s nimi zaplňovat směsný odpad. Můžeme je přidat do kompostu a nebo je nechat ještě jednou posloužit. Snadno si z nich připravíme jednoduché sadbovače na předpěstování sazenic květin. Ve spodní části zmáčknutím vytvoříte dno a pak už jen stačí nasypat vhodný substrát pro výsev či předpěstování rostlin.
  • Bylinky zamrazte ve formě na led. Některé bylinky můžeme snadno zamrazit ve formě na led a i uprostřed zimy je budete mít pro své kulinaření jako čerstvé. Zvlášť dobře takto můžeme konzervovat listy bazalky, medvědího česneku, kopr, pažitku, listovou petržel. Listy nakrájíme či nasekáme na drobnější díly, naplníme jimi formu na led a podle dalšího záměru zalijeme vodou (nejlépe převařenou a vychladlou) nebo olejem. Jen je třeba počítat s tím, že plastová tvořítka na led mohou přejímat pachy silně aromatických bylin. Ve formách na led můžeme podobným způsobem zamrazit plody drobného ovoce či jedlé květy nebo jejich části. V tomto případě používáme k doplnění pouze vodu. Takto obohacené kostky ledu zpestří letní limonády.
  • Kávová sedlina, lidově zvaná lógr, také nemusí končit v komunálním odpadu. Pomůže rostliny přihnojit. Přímé přidávání k rostlinám není úplně ideální, vhodnější je přidat sedlinu na kompost či do vermikompostéru. Tak se vyhneme překyselení, které by mohlo některým rostlinám vadit.
  • Banánové slupky obsahují množství fosforu a draslíku. Pro podporu bohatého kvetení je můžeme přidat k růžím.
  • Jedlá soda může po přidání do půdy k rostlinám zlepšit chuť rajčat.
  • Písek jako ochrana nářadí před korozí? Pokud máte potíže s rezavějícím nářadím, pak zkuste trik s pískem. Stačí zvolit vhodnou nádobu, do které nasypeme suchý písek a do něj ukládat nářadí.
  • Slupky od citronu jako pěstební nádoba? Na dlouhodobé pěstování to není, ale krátkodobě takto můžeme využít půlky slupek od citrusů. Uvnitř bychom je měli důkladně vydlabat. Pak už stačí nasypat vhodnou zeminu a vysadit rostlinu.
  • Skořápky od vajec jako miniaturní květináč? Nejen o Velikonocích můžeme využít skořápky od vajec. Aby se tyhle minikvětináčky nekácely, využijeme pro jejich fixaci plato od vajec. Skořápky naplníme vhodnou zeminou. Vyset můžeme osení i rostliny, které se pěstují pro sklizeň klíčků (k nejznámějším z nich patří řeřicha setá).
  • Jednorázová plena jako záchrana rostlin při naší dovolené? Ne každý má sousedy ochotné zalévat květiny v době vaší dovolené. Kvůli schopnosti velké absorpce tekutin, tedy i vody, se někdy využívají poněkud netradičně jednorázové pleny, respektive jejich náplň, která se přimíchá do zeminy a tak pomůže déle udržovat vlhkost u rostlin.