Co je zaštipování

U okurek se v paždí listů se vyvíjejí květ, nový šlahoun a úpon. Květ s plůdkem ponecháme, stejně tak úpon, kterým se rostlina kotví k opoře. Dvěma prsty opatrně vylomíme vyrůstající nový šlahoun. Pokud je větší, použijte ostrý nůž. Boční šlahouny zbytečně zahušťují rostlinu a vysilují mateční rostlinu.

Jak správně na zaštipování okurek? Následující video vás poučí:

Zdroj: Youtube

Které okurky nezaštipujeme

Nakladačky, které tak rádi zavařujeme ve sladkokyselém nálevu, nezaštipujeme. Jejich bujný porost je výhodou pro vysokou úrodu. Velikost sklizených plodů by měla být kolem šesti centimetrů. Čím větší porost, tím větší výnos.

Které okurky zaštipujeme

Salátovky neboli hadovky zaštipujeme. Pěstujeme je ve skleníku, protože potřebují ke svému růstu relativně vysokou teplotu a vlhko. Jejich plody, které sbíráme ve velikosti přibližně od dvaceti centimetrů, jsou určeny pro přímou konzumaci.

Proč je důležité hadovky zaštipovat

Musíme dát rostlině šanci vyživit plody. Mnoho výhonů znamená větší násadu okurek. Aby plody byly kvalitní a dostatečně velké, je nutné přistoupit k jejich redukci. Dalším důvodem je omezit biomasu z důvodu proudění vzduchu. Při nedostatečné vzdušnosti vznikají plísně, které rostlinu zničí. A také je potřeba vzít v úvahu hmotnost úrody, kterou musí mateční rostlina unést. Důležitá je velikost prostoru, který jsme ochotni rostlině poskytnout.

Přirozený popínavý růst

Okurka je liánovitá rostlina. Ve skleníku se k ní také tak musíme chovat. Vertikální pěstování na lankách, provázcích nebo jiných vhodných oporách jsou tou nejlepší volbou pro její přirozený popínavý růst. Spodní listy odstřihneme, aby kolem holých stonků lépe proudil vzduch.

Zaštipování při dostatku místa

Poskytneme-li rostlině větší prostor, můžeme ponechat boční výhony růst. Zkrátíme je za druhým nebo třetím listem nového šlahounu. Roubovaným okurkám, například na podnoži dýně, nemusíme šlahouny zastříhávat vůbec.

V tomto případě se vyplatí pěstování na mřížovině. Jedna rostlina poskytne víc úrody. Podmínkou je vyvazování šlahounů k opoře, aby těžké plody nezpůsobily zborcení okurkové rostliny.

Zaštipování při pěstování na lankách

Vertikální vedení na lankách vyžaduje vyštipování zálistků již za prvním listem. Hlavní výhon nevysilujeme a nezahušťujeme bočními šlahouny, obzvláště pokud má rostlina méně prostoru.

Bujné odrůdy

Odrůdy Super Star F1 nebo Vista F1 pro svůj bujný růst je nutné radikálně vyštipovat.

Začneme hned za prvním listem. Tyto odrůdy poskytují vysoký výnos, ale je třeba se jim dostatečně věnovat. Každý pěstitel má svoje metody pěstování a zaštipování rostlin okurek, které si praxí našel. Pokud budeme dodržovat tyto základní postupy, dočkáme se vysoké úrody.

Zralé okurky mají mnohdy velkou hmotnost. Jejich včasným sběrem rostlině pomůžeme a nastartujeme tak další násadu plodů.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com