Vánoční kaktus je bez ohledu na svůj exotický původ považovaný za staročeskou klasiku. Největší popularitu získal v 19. století, kdy se stal ozdobou venkovských chalup. V oblibě ho měly hlavně ženy, které o něj pečovaly jako o oko v hlavě.

Na oplátku se očekávalo, že kaktus vykvete na Vánoce a přinese svým majitelům spoustu manželského štěstí. O tom, jestli to tak doopravdy funguje, můžeme jen spekulovat. Nicméně pohled na tuto rostlinku obsypanou květy na Štědrý den je doslova pastvou pro oči.

Některé kaktusy kvetou dřív, jiné později

Na světě existuje neuvěřitelných 60 druhů vánočních kaktusů. Ty se liší především barvou květů, ale i dobou, kdy kvetou. Říká se, že ty, co nasazují bílé, růžové než červené květy, kvetou většinou kolem vánočních svátků. Línější odrůdy vánočních kaktusů mají tmavě vínové a oranžové květy. Jako správné primadony nechtějí „splynout s davem“, a tak začínají kvést s několikaměsíčním zpožděním a to rovnou na Velikonoce.

Milovník jednoho místa

Vánoční kaktus je sice králem zimních svátků, ale ve své podstatě si potrpí na letní klima. Je to rostlina epifitní a ve své domovině žije v korunách stromů. Proto vánočnímu kaktusu dejte prostor, aby si žil tak trochu po svém.

Na jaře (hned po zmrzlých mužích 12. až 14. května) ho vystrčte ven (nejlépe někam do stínu) a nechte ho tam bivakovat celé léto. Na podzim odneste rostlinku domů a položte ji na parapet, aby si mohla (alespoň trochu) užít zbytků slunce. Ale pozor – kaktus je velmi citlivý na změnu prostředí. Jakmile má nasazené květy, v žádném případě neměňte jeho umístění. Květina špatně reaguje na změnu teploty a světla, mohla by opadat a vy byste měli po parádě.

Vánoční kaktus si můžete také snadno namnožit. Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Co dělat, aby kaktus vykvetl na Vánoce

Pro dobré prospívání kaktusu jsou důležité tři věci: teplota, světlo a vlhkost. Pokud chcete, aby váš kaktus zazářil na Štědrovečerním stole, musíte splnit tyhle věci:

  • Omezte zálivku a kaktus zalévejte jen jednou za 14 dní.
  • Váš vánoční kaktus potřebuje vlhký vzduch. Pokud máte doma spíše suché klima, roste rostlinku rozprašovačem.
  • Dejte vánoční kaktus do chladu. Ideální je chodba, schodiště nebo mezi okna, kde je 14 °C. Jakmile se na koncích objeví „bodáčky“ (zavinutá poupata), přesuňte ho do místnosti s teplotou kolem 20 °C. Místo pro kaktus vyberte pečlivě, nesnáší totiž změny.
  • Pokud chcete kaktus podpořit, můžete ho přihnojit. Ale pozor – vybírejte hnojivo bez vápníku, který vánočním kaktusům neprospívá.

Související články

Zdroje: www.pardubice.rozhlas.cz, www.msn.com