V některých zahradách jsou k vidění tyčková rajčata, která jsou vespod holá, jako kdyby je někdo oholil holícím strojkem. Naopak v horní části listy mají… Co je to za zajímavý úkaz? Ve skutečnosti nejde o dílo přírody, ale preventivní zákrok zahradníka. Důvodem je strach z plísně bramborové, která právě v letních měsících často ničí úrodu. Má tenhle způsob ochrany opravdu smysl?

Více škody, než užitku

Na jednu stranu je jednání zahradníků pochopitelné – odstraňují listy na spodní části rostliny, kde se plíseň bramborová projevuje nejdříve. Na druhou stranu odborníci tento způsob „odlistění“ doporučují pouze u sazenic, jejichž listy se dotýkají přímo země! V opačném případě může tahle metoda způsobit spíše škody. Listy totiž umožňují rostlině dýchat a zároveň ji (díky fotosyntéze) zásobují látkami, které mají vliv na vývoj a kvalitu plodů.

Kdy je tedy odlistění vhodné?

Když jsou sazenice nemocné. Ale často se stává, že v určování diagnózy panuje mezi zahradníky panika. Mnozí považují skvrny na listech za plíseň bramborovou. Ta to ale vždycky být nemusí. Příčinou může být i nevyváženost ve výživě rajčatových sazenic, kterou způsobuje takzvaná abiotická porucha.

Otrhávání listů se také doporučuje v případě hustě vysazených rajčat, které po dešti velmi pomalu osychají. Ale ani v tomto případě by nemělo jít o razantní, ale spíše symbolický zákrok, který by umožňoval, aby mezi rostlinkami proudil vzduch.

Další „rajčatový“ omyl

Povídaček mezi pěstiteli rajčat je více než dost. Jedna z nich dokonce tvrdí, že na dozrání rajčat je potřeba slunce. Pravda je taková, že rajčata zčervenají, i když jsou skrytá ve stínu listů. Zelená bariéra jim navíc dělá přirozenou „ochranku“ proti spálení sluncem a popraskání. Listy mají ještě jeden pozitivní rozměr – obsahují cukry, které dávají dozrávajícím plodům chuť. Proto se jich bezdůvodně nezbavujte. Je to spíš chyba, která může ohrozit vaši úrodu.

Zdroje: www.nkz.cz, www.hobby.magazinplus.cz

Související články