Radost z vlastnoručně vypěstované zeleniny a její dokonalá chuť je opravdu k nezaplacení. Pokud si i vy chcete zanedlouho pochutnávat na svých bramborech, je důležité teď rostliny okopat. Vezměte si proto na pomoc motyčku a pusťte se do práce! Rostliny brambor se vám pak odvděčí hojnou úrodou velkých a krásných plodů.

Proč brambory okopávat a jak správně se to dělá, můžete vidět ve videu na YouTube, na kanálu Jiřího Duchoně:

Zdroj: Youtube

Provzdušnění půdy okopáváním

Okopávání půdy kolem brambor umožňuje lepší přístup vzduchu ke kořenům, jelikož tím narušíte pevnou svrchní vrstvu. Kyslík se tak snáz dostane do rostliny, ve které podpoří růst a vývoj.

Provzdušněná půda zlepšuje také odvodnění, a tím zabraňuje přemokření a hnilobě hlíz. Když je půda dobře provzdušněná, kořeny mohou lépe absorbovat živiny, což vede k celkově zdravějším a silnějším rostlinám.

Kontrola nežádoucího plevele

Pravidelné okopávání pomáhá potlačovat také růst plevelu, které by jinak soutěžily s bramborami o živiny a vodu. Plevel nejenže odebírá bramborám tyto důležité zdroje, ale také může být přenašečem různých škůdců a nemocí. Udržováním čistého záhonu bez plevelů zajistíte, že hlízy brambor budou větší a celková úroda tak kvalitnější.

Podpora tvorby hlíz

Kromě toho okopávání a následné přihrnování zeminy zvyšuje počet hlíz tím, že podporuje růst podzemních oddenků, na kterých se hlízy poté tvoří. Zároveň účinně zamezujete jejich vystavení světlu, které by jinak mohlo způsobit jejich zelenání. A jak byste tedy brambory měli správně okopávat?

Okopávání kolem rostlin

Pomocí motyčky nebo okopávačky narušte povrch do hloubky přibližně 5-7 cm, a poté přihrňte hlínu zpět. Takto to udělejte kolem dokola každé rostliny, aby bylo provzdušnění půdy rovnoměrné.

Dávejte však pozor, abyste nezasáhli motyčkou příliš hluboko, jinak byste mohli poškodit rostlinu či hlízy. Nejlépe se půda okopává za suchého počasí, kdy je mírně vlhká. Mezi řádky můžete dávat také mulč, který pomáhá udržet vlhkost a potlačuje růst plevelu.

Čas určují rostliny

Okopávání rostlin během vegetačního období by mělo proběhnout alespoň třikrát. První okopávku proveďte tehdy, když jsou rostliny vysoké asi 15 cm. Druhé okopávání se provádí, jakmile rostliny dosáhnou výšky kolem 25-30 cm.

Poté můžete okopávat každé 2-3 týdny nebo klidně až v době kvetení. Rozkvetlé rostliny pak brzy zežloutnou a seschnou, což bude znamením pro sklízení zralých brambor.

Související články

Zdroje: prozeny.cz, bovram.cz, zahrada-centrum.cz