Podzimní trávník by měl dobře růst

Ani moc, ani málo. Každá rostlina potřebuje tak akorát vláhy. I trávník. Když je vyprahlý sluncem, můžete jej zalít, ale co dělat, když bez ustání prší. Stále žíznivý trávník si s deštěm většinou poradí, ale i tak se najdou místa, kde se mu nedaří. Neroste, není zelený, prostě je něco špatně.
I během podzimu, kdy je sluníčko už slabší, je potřeba zalévat a sekat. Trávu můžete na podzim sekat zase na krátko, protože slunce už ji nevypálí. Pokud není dostatek srážek, musíte vydatně zalévat. Rozhodně je lepší trávník pořádně prolít než často mírně kropit. Specialisté na trávník dokonce doporučují nepravidelnou zálivku. Dle jejich mínění pravidelné zalévání trávník „rozmazluje“, zatímco nahodilé zalévání jej nutí k růstu do hloubky a ke kvalitnímu zakořenění.

Betonové povrchy brzdí růst trávy

Pokud trávník prosychá, žloutne a neroste, podívejte se, kde se vyskytují místa špatně rostoucí nebo schnoucí trávy. Nejsou náhodou v blízkosti betonového chodníčku, domu nebo jiné stavby? Beton a porézní dlažba mohou zálivku znatelně odvádět a v místě vytvářet nedostatek vlhkosti. Také je možné, že základy nebo zabetonované kraje chodníků či zídek umožňují blízkému trávníku jen velmi mělké zakořenění a minimum hlíny. I to může být důvodem, proč trpí víc než na zbytku zahrady.

Růst trávy podpoříte správným hnojením, ale…

Tráva přestává růst, pokud nemá dostatek živin. Fleky na trávníku mohou být ale naopak způsobeny hnojením. Sypete-li trávník granulovaným hnojivem jen tak od ruky, může se vám jednoduše stát, že některá místa trávníku vysokou dávkou hnojiva popálíte. Dejte si na přihnojování pozor. Po pohnojení ještě projděte zahradu s hráběmi a rozhrňte hnojivo v místech, kde se vám ruka „utrhla" a přehnali jste to s jeho množstvím. Nemáte na rozhazování hnojiv dobrý odhad? Pořiďte si rozmetač.

Za špatným růstem trávníku muže být osivo

I nekvalitní osivo má vliv na vzhled trávníku. Dokonce takzvané „záplaty“ se směsí travního semene nemusí být dostatečně klíčivé, a tak i přes opakované výsevy tráva neroste dostatečně bujně. Nezapomeňte, že osivo je dobré do půdy mírně zapracovat a půdu zpevnit, než ji pokropíte. Lenost se nevyplácí ani v péči o trávník.

Podpořte růst trávníku vertikulací

Pokud není trávník příliš vlhký a teploty se stále drží nad osm stupňů, můžete ještě provést jeho vertikulaci. Nejlepší podmínky jsou zhruba dva až tři dny po dešti. Provzdušněním trávníku mu poskytnete lepší přísun živin, vlhkosti, vzduchu i světla a podpoříte také bohatý růst kořenového systému.

Zdroje: https://prima-receptar.cz, https://www.express.co.uk, https://www.nasezahrada.com