Kdo má zahradu, pěstuje většinou i rajčata. Ty domácí jsou vždycky chutnější. Jsou mnohem více voňavá, sladká a šťavnatá.

Trocha historie

Rajče pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde je vytrvalou rostlinou. Do Evropy se dostalo společně s bramborem v 16. století. Ovšem až do 19. století bylo pokládáno za jedovatou rostlinu, což se zvláště ve střední Evropě odráželo i na velmi omezené konzumaci jeho plodů. U nás se pěstuje jako jednoletka, protože nesnese mráz. Plody, tzv. rajská jablka, mají v závislosti na kultivaru různé tvary i barvy.

Proč je konzumovat

Rajčata jsou nejen velmi chutná, ale i výživově cenná. Podle odborníků by jich člověk měl ročně zkonzumovat tak 16 kilogramů. Rajčata jsou u nás vlastně nejpěstovanější plodovou zeleninou. Někdo pěstuje ta tyčková, jiný zase keříčková.

Zralé plody obsahují betakaroteny, vitaminy C a B, barvivo lykopen, chrom a draslík. Z více než 90 % je tvoří voda a neobsahují téměř žádný tuk. Kromě této skvělé výbavy mají ještě ke všemu vysoký podíl vláknin.

Rajčata jsou vhodná jako základ zdravé stravy, ale také jako součást redukčních a očistných diet, protože mají antioxidační účinky. Příznivě působí i při problémech s prostatou, nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Čas dozrávání je tady. Jak mít ty nejchutnější plody a co s listy?

Zkušení zahradníci doporučují, že ideální počet pro jednu rostlinu je osm až deset rajčatových hroznů. Nejlépe dozrají, jsou pěkně vyvinutá a chutnají pak skvěle. Určitě není dobré listy trhat v době, kdy plody rostou a nabývají na velikosti, protože bez listů se rostlina neobejde a zároveň málo plodí. V době dozrávání už je však příliš velké množství listů zátěží.

Jakmile se léto chýlí ke konci, je dobré částečně odstranit rostlinám listy tam, kde stíní plodům. Je potřeba zajistit, aby dobře dozrály, měly šanci být na slunci a neohrožovalo je vlhko. Zároveň je třeba zalomit i vršek keře. Tvořily by se další plody, které by už neměly šanci dozrát, a samotné rostlině by to bralo energii.

Velkou chybou, kterou pěstitelé často dělají, je to, že rostlinu v období sklizně prakticky úplně odlistí. Plody sice „nabudou“ a rychleji dozrají. Potíž je v tom, že listy fotosyntézou vytvářejí všechny látky, které pak najdete v plodech. Takže, když chybějí listy, jsou rajčata vlastně jen vodnaté koule bez výrazné chuti. V době, kdy rajčata zrají, samozřejmě stále odstraňujte suché listy a také i nahnilá rajčata.

Zdroje: www.wikihow.cz, abecedazahrady.dama.cz, hobby.instory.cz