Pokud jste se letos pustili do pěstování česneku, byla by škoda nedotáhnout tuto činnost perfektně až do konce. Domácí česnek není jen skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů, ale zároveň se jedná o velice zdravou zeleninu, která se aktivně podílí na udržení vašeho pevného zdraví. Dobře sklizený a skladovaný česnek vám totiž vydrží klidně i celý rok a budete ho mít v zásobě až do další sezóny.

Česnek má svůj čas

Česnek potřebuje mít správně načasovanou sklizeň. Jakmile ho necháte v zemi příliš dlouho, připravíte se o jeho kvalitu a zároveň také o jeho dlouhodobou trvanlivost. Postupně se v půdě začne rozpadat a možná i plesnivět. Zároveň se vám bude i špatně sklízet a nebudete mít žádnou záruku, že se během skladování nezkazí. Pokud ho sklidíte moc brzy, tak se v lepším případě značně prodlouží čas sušení, v tom horším se vám ho nikdy nepodaří kvalitně usušit.

Kdy tedy sklízet česnek?

Vždy je dobré vědět, jakou odrůdu jste si vysadili, protože zpravidla česnek dozrává v období 16 až 36 týdnů po výsadbě. Nicméně správný čas poznáte podle chování natě, která v době dozrávání značně usychá a postupně i žloutne. Je však důležité vědět, jestli pěstujete česnek paličák nebo nepaličák.

Česnek paličák

Charakteristickým znakem tohoto typu česneku je květenství, tedy palice. V době vegetace by se měly odstřihávat, aby mohla rostlina dávat sílu do stroužků a ne do květů. Většinou jsou jeho stroužky větší, pravidelně uspořádány kolem pevného středu a mívají jemnější chuť. Stonek bývá po zaschnutí absolutně tvrdý. Čas sklizně paličáku poznáte většinou dle toho, že mívají už jen pět dužnatých listů a čtyři až pět vrstev slupek.

Česnek nepaličák

Tento druh česneku nevytváří tuhý střed, jednotlivé stroužky jsou většinou poskládány do spirály a česnek nekvete. Čas jeho sklizně poznáte podle toho, že převážná část rostlin má již polehlou nať. V době sklizně mívají zhruba tři až čtyři slupky.

Sklízejte česnek bezpečně

Česnek byste nikdy neměli dobývat za vlhkého počasí, naopak si vyberte den, kdy je sucho a svítí slunko. Aby nedošlo k poranění česnekové palic, je dobré před vytažením každého kousku nakypřit v okolí půdu pomocí motyky, vidlí nebo rýče. Pak už stačí rostlinu jen zlehka vytáhnout ze země. Poté každý česnek jemně očistěte od hlíny a nechte celou úrodu půl dne lehce osušit na slunci.

Česnek vyžaduje správné sušení

Následně česnek posbírejte a nechte jej i s natí sušit na zastíněném místě, kde dostatečně proudí vzduch. Můžete jej rozložit v tenké vrstvě na suchou podlahu nebo na připravený rošt. Máte však i další možnost. Svažte česneky provázkem do klasických copů a zavěste je například na trám. Nikdy zbytečně neodstraňujte nať, protože z ní rostlina bude stále čerpat energii. Zhruba po měsíci by měl být česnek dostatečně suchý.

Základem úspěchu je i dobré skladování

Česnek byste měli vždy skladovat na suchém a dobře větraném místě. Nikdy ho však nevystavujte vlhkosti a mrazům. V případě, že si ho budete chtít uložit, vždy mu dopřejte dostatečně prodyšný obal. Nejlépe bude česneku v proutěném koši nebo tzv. „síťovkách“.

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, www.adbz.cz, www.sazenicka.cz