Léto nám přináší samé dobroty ze zahrádky a cuketa patří mezi ty nejoblíbenější, neboť se z ní dá vytvořit v kuchyni kde co. Od cukety v trojobalu, přes cuketové bramboráky až po sladké koláče.

Některým členům domácnosti cuketu musíte trochu „zamaskovat“ mezi další jídlo, což ale jde úplně bez problémů a dotyčný většinou nic nepozná. Ke konci sezóny už i milovníkům této zeleniny leze cuketa i ušima, což přímo vybízí k zavařování! Receptů je k dispozici velké množství, stačí si jen vybrat a rázem máte v zimě po čem sáhnout. Pěstování cukety není v žádném případě nijak náročné, naopak to zvládne i úplný antitalent na zahradničení.

Cuketou ku zdraví?

Ano, možná se tak nejeví, ale cuketa je zdraví velmi prospěšná. Využít jí můžete při detoxikaci organismu, protože očišťuje tělo od toxinů. Obsahuje provitamín A, karoteny, hořčík, vápník, železo, fosfor, draslík, vlákninu a vitamíny A, B a C. Jelikož obsahuje obrovské množství vody, je vhodná k redukci hmotnosti. Příznivě též působí proti stresu, při cukrovce, revmatismu, dně, posiluje srdce, příznivě ovlivňuje trávení, odvodňuje i odkyseluje.

Rychlokurz pěstování

Cuketa se vysazuje nejideálněji v květnu. Najděte pro ni teplé, sluncem zalité, ale chráněné stanoviště. Nějaký čas před výsadbou smíchejte zeminu s dobře vyzrálým kompostem, jestliže ho máte k dispozici. Pokud se chystáte vysadit sazenic víc, myslete na dostatečné místo! Rostliny by od sebe měly být vzdáleny alespoň 80 cm. Do vytvořeného důlku vložte 2 – 3 semínka. Samozřejmostí je pravidelná zálivka.

Kdo je více pohodlný, může si koupit sazenice, které lze zasadit i do větší nádoby či pytle. Jestli cukety pěstujete na záhonu, měli byste je zamulčovat a to z prostého důvodu – aby vám plody neplesnivěly. Za teplých slunečních dní dopřejte cuketám každodenní zálivku, nejlépe brzo ráno či večer.

Kdy cukety sklidit?

Cuketa je báječná v tom, že plodí postupně a čím častěji budete plody sklízet, tím více rostlinu nabádáte k tvoření dalších cuketek. Mladé cukety velké 10 – 20 cm jsou na chuť nejlepší, neboť jsou křehké. Velké cukety budou brzdit ty menší, protože se větší plody budou soustředit na tvorbu semínek. Pro studenou kuchyni je rozhodně chutnější mladá cuketka, ale pro plátky v trojobalu necháte cuketu nejspíš pořádně narůst. Ale jak kdo, neboť spousta lidí nemá semínka ve vzrostlé cuketě ráda. Větší cukety jsou lepší na uskladnění, protože vydrží ve spíži mnohem delší dobu. Také jsou vhodnější na konzervování. Cukety lze odřezat od stopky nožem, ale jistější je opatrné vykroucení plodu od stonku.

Když do slupky cukety zaryjete nehet, poznáte snadno, k čemu se hodí. Jestliže je jako máslo, můžete ji péct, apod. Pokud je tuhá a pod nehtem „skřípe“, je vhodnější ke smažení, do buchty nebo na přípravu kaše.

Související články

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.jakpestovat.cz, www.dumazahrada.cz