Jestliže na zahrádce nějaký ten keř kanadské borůvky vysazený máte, v tento čas už dozajista sklízíte sladké plody. A protože plody keřů dozrávají postupně, můžete sklízet celý jeden měsíc! Podívejte se na nejznámější odrůdy a na to, kdy je na sběr borůvek ten ideální čas.

Kanadská borůvka

Brusnice chocholičnatá má sice za svou domovinu Severní Ameriku, ale u nás v Evropě bez problémů zdomácněla. Jedná se o opadavý keř, který vyroste do výšky až 2 metry, rozhodně to tedy není prcek. Zhruba od 20. století byla kanadská borůvka šlechtěna a do Evropy se rozšířily nejrůznější odrůdy.

Pěstování kanadské borůvky v kostce

  • Při výsadbě pamatujte na to, že byste neměli mít na zahradě solitéra, ale naopak alespoň 3 keříky různého kultivaru. Důvod je jednoduchý – kvůli lepšímu opylení.
  • Při koupi si zjistěte velikost keře i velikost plodů a k tomu se nabízí i otázka doby zrání.
  • Kanadské borůvce je nejlépe v částečném polostínu, ale snese i více slunce – pokud jí tedy budete dopřávat dostatek vody. Ve většinovém stínu nebude prospívat dobře, protože její růst bude dosti nerovnoměrný a výhonky se budou táhnout za sluníčkem.
  • Keři se nebude dařit v jen tak nějaké půdě, ta musí být totiž dostatečně kyselá. Nějaké „pocukrování“ rašelinou na povrchu zeminy nemá význam. Místo, kam keře uložíte, je nutné pořádně předpřipravit, a to nejlépe do hloubky 35 cm vykopat zeminu, boční stěny vyložit fólií a rostliny zasadit klidně do čisté rašeliny nebo si kupte v zahradnictví substrát, který je určen přímo na kyselomilné rostliny.
  • Vodou nešetřete po vysazení keře, při tvorbě plodů, ani při vlně veder.
  • Jestliže je sezóna suchá a slunce svítí na plné pecky, popřemýšlet byste měli o nouzovém zastínění, jinak hrozí spálení listů i plodů.
  • Kanadská borůvka se přihnojuje brzy zjara, poté při tvorbě poupat a naposledy po odkvětu.
  • V dospělosti, což je 6 let starý keř, je nám rostlina schopna dopřát i více jak 2 kilogramy borůvek.

Sklizeň je na odrůdě

Tak jako znáte rozdělení u brambor či jiné zeleniny nebo ovoce, i u borůvek tomu tak je. Nejprve si musíte uvědomit, jaký keř vlastně doma máte. Jedná se o ranou odrůdu? Středně zrající, anebo pozdní? Nevzpomínáte si? Nabídneme nejznámější odrůdy všech zmiňovaných, třeba vám to ulehčí vzpomínání.

Rané – dozrávají mezi koncem června a polovinou července, patří mezi ně Duke, Blueray, Sunrise, Patriot, Bluetta, Earliblue, Weimouth

Středně zrající – zrají od poloviny července do začátku srpna, spadají do nich odrůda Bluecrop, Dixi, Bluegold, Siera, Toro, Bluejay, Emblue

Pozdní – termín zrání je polovina srpna až do září, najdeme zde odrůdy Herbert, Brigitta, Chander, Barkeley, Darow Elliot

Jak sklízet kanadské borůvky

S miskou vyrazte ke keři cirka jednou týdně. Trhejte pouze ty plody, které jsou opravdu zralé, a rozhodně buďte při sběru opatrní, abyste neporušili ostatní borůvky či dokonce celé větévky. Plody určené k utrhnutí mají mít výrazně fialovou barvu. Dalším ukazatelem zralosti je, že má borůvka černý střed a jde bez námahy odtrhnout.

Související články

Zdroje: www.ceskestavby.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.nasezahrada.com