Kdy sklízet papriky?
Zdroj: aaltair / Shutterstock

Kdy sklízet papriky? Jinak je to na vaření a jinak na jídlo

Srpen je měsícem, během kterého se většina zahrádkářů pouští do sklizně paprik. Právě v srpnu totiž bývají dokonale zralé, krásně barevné a také sladké. Věděli jste ale, že můžete papriky sklízet i podstatně dříve? Pro následné zpracování zeleniny může být dřívější sklizeň dokonce žádoucí. 

Zdroje: nkz.cz, permaseminka.cz, zahradkarskaporadna.cz

Papriky patří k tomu druhu zeleniny, který na své zahrádce každoročně pěstuje celá řada zahrádkářů. Nejčastěji se papriky sázejí už na konci února, přičemž doba sklizně nastává v srpnu. Pokud si ale chcete své domácí papriky vychutnat již nyní, můžete se do jejich sklízení pustit podstatně dříve. U paprik se totiž rozlišují dva stupně zralosti. 

Technická zralost paprik

Papriky se dostávají do dvou stádií zralosti. Prvním z nich je zralost technická, během které už je možné papriky konzumovat, přestože tomu například jejich barva úplně neodpovídá. Papriky v technické zralosti jsou většinou zelené či zelenožluté. Technicky zralé papriky jsou mnohem křupavější a šťavnatější než papriky zcela vyzrálé. Dokonale se tak hodí například pro konzumaci za syrova, anebo pro naplnění masem a následné upečení. 

Technickou zralost můžete velmi jednoduše rozeznat. Vezměte papriku do ruky a mezi prsty ji lehce zmáčkněte. Ucítíte-li jemné křupnutí, papriky můžete sklízet, pokud ovšem budou plody ještě tvárné a plastické, je třeba několik dní na sklizeň vyčkat. Papriky v takovém případě totiž nejsou zcela zralé.

  Hnojení epsomskou solí zaručí, že vaše rajčata a papriky budou obsypané chutnými plody V technické zralosti jsou papriky zelené nebo zelenožluté.  Zdroj: Sergei Leto/Shutterstock.com

Výhody sklizně v technické zralosti

Kromě toho, že jsou papriky v technické zralosti mnohem pevnější a křupavější, má jejich sklizeň v tomto stádiu ještě jednu nezanedbatelnou výhodu. Když totiž takové papriky odtrhnete, na místě odtržení brzy začne rašit nový květ a vy se tak za jednu sezónu dočkáte mnohem štědřejší úrody. V opačném případě rostlina investuje spoustu energie do růstu semen, který je na živiny natolik náročný, že jich keři nezbyde dostatek na bohatější úrodu. 

Botanická zralost

Na druhou stranu botanická (zvaná též biologická) zralost znamená, že je plod již zcela vyzrálý. Je krásně barevný a také podstatně sladší. V botanické zralosti se papriky sklízejí nejčastěji. I když ne na každý pokrm se tyto papriky hodí. Jak bylo zmíněno, například do salátů se více hodí papriky ve své technické zralosti, kdy křupou a jsou šťavnaté. 

Papriky byste měli dle stavu vaší půdy přihnojovat, rostliny si totiž nedokáží z kyselejší půdy načerpat dostatek živin. Papriky v botanické zralosti jsou již krásně zbarvené. Namísto do salátu se ale více hodí spíše na zavařování.  Zdroj: shutterstock.com

Papriky v botanické zralosti se na druhou stranu více hodí na zavařování, pečení anebo nakládání. Skvělé jsou také do polévek a omáček. 

Akční letáky