Zdroje: izahradkar.cz, www.ceskestavby.cz

Oblíbená rajčata se sklízejí nejen červená

Rajčata u nás patří bezesporu k jedné z nejčastěji pěstovaných plodin. I když jsou teplomilná, rostou u nás poměrně dobře a v porovnání například s paprikami nebo salátovými okurkami, lze pěstovat rajčata mnohem jednodušeji a v podstatě bezproblémově.

Co se týče dozrávání, rajčata prozradí jejich velikost, ale především barva. Nejběžnější jsou rajčata, která dozrávají do krásně červené barvy, nicméně je na trhu velké množství variant, které mohou být oranžové, žluté ale i zelené. Dech vám vyrazí růžové, fialové, modré, ale také černé plody, které jsou ovšem méně obvyklé.

Sklizeň rajčat

Rajčata dozrávají postupně a sklizeň je vhodná každé 3 až 4 dny. Během sklizně můžete dobře pozorovat různá stádia zrání. Důležité je vědět, že plody by měly být dobře vybarvené a obvykle je lze dobře odtrhnout od stopky. Rajčata by neměla být rozměklá či popraskaná, nicméně i taková je možné zpracovat.

Sklízení rajčat před dozráním

Rajče je možné, ale také „podtrhnout" a nechat dozrát mimo rostlinu. Tento způsob je rozhodně možný, někteří jej považují za skvělý a jediný správný, jiní se domnívají, že nejlepší plody jsou jen ty, které dozrají na rostlinách.

Podtržení a dozrání plodů rajčat je však možné jen pokud rajčata dorostla. Jde o takové stádium zrání, kdy je plod ještě zelený, má už ale téměř konečnou velikost a na rozdíl od předchozího stádia jsou tato dorostlá rajčata lesklá a semena uvnitř zatím tvrdého plodu jsou usazena v gelovité hmotě. Takováto rajčata jsou zatím zcela zelená, ke zrůžovění, zčervenání a dozrání do sladkosti a plné chuti potřebují asi ještě deset dnů.

Tato sklizená zelená rajčat můžete uložit například do papírové krabice na slámu. Abyste podpořili zrání, můžete přidat do krabice jablko nebo banán. Tyto plody, stejně jako rajčata, vylučují etylén, který bývá dnes označován modernějším názvem ethen. Etylén pomáhá plodům nejen ke změně barvy, ale také k větší sladkosti a skvělé chuti.

Související články