Zdroje: www.zahradkarem.cz, www.ceskestavby.cz, www.wikihow.cz, www.youtube.com

Rod hortenzie zahrnuje cca 70 druhů. U nás se nejčastěji pěstují tři z nich. Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata), hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens) a hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophyl). Poslední zmiňovaná je vidět na českých zahradách nejčastěji. Společně s dalšími druhy jako je hortenzie pilovitá (Hydrangea serrata), hortenzie Sargentova (Hydrangea sargentii) nebo hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia) vykvétá na starém dřevě. Proto je u ní střih nejnebezpečnější.

Květy na starém dřevě

Pokud pěstujete hortenzie kvetoucí na starém dřevě, znamená to, že nové jarní květy rostou z pupenů, které vyrašily hned po odkvětu loňský rok. Pokud byste výhonky ořezali na jaře nebo na podzim, nechtěně byste se tak pupenů zbavili. Keř by pak vůbec nevykvetl.

Kdy stříhat hortenzie

Vzhledem k tomu, že tyto hortenzie produkují pupeny těsně po odkvětu, měli byste odstraňovat nevzhledné květy ihned na počátku vadnutí. Tím si zaručíte, že rostlina vyprodukuje pupeny na čistých výhoncích. Střih provádějte těsně pod květem. Zároveň s tímto řezem odstraňte i odumřelé nebo slabé výhony. Ty stříhejte u základny. Odstranit můžete i staré větve, u kterých jste vypozorovali, že téměř nekvetou. Můžete prostříhat až třetinu z nich. Řezejte opět nízko u země.

Jarní řez hortenzií

Pokud je keř starý 5 a více let, můžete provést jarní zmlazovací řez. Ten spočívá v odstranění slabých a suchých větví. Odřízněte i ty, které se překrývají nebo jinak překážejí. Stříhejte nad třetím nebo čtvrtým očkem. Radikální zmlazovací řez spočívá v ponechání pěti až dvaceti nejsilnějších výhonů. Obnoví se tak tvorba nových pupenů. Počítejte však, že až napřesrok. Tento zdravotní řez provádějte až po posledních mrazících, tedy asi začátkem května.

Hortenzie pro váhavé

Pokud se bojíte, že hortenzie ostříháte špatně a nevykvetou vám, pořiďte si speciální odrůdy hortenzie velkokvěté s názvy Endless Summer a Forever and Ever. Hlavní výhodou je, že zakládají květy i na nových výhonech. Bohužel, jejich cena se pohybuje od 500 korun výše.