První a nejdůležitější rada je nesnažit se vydloubnout cibulky okamžitě poté, co květiny odkvetou. Rovněž nestříhejte ani nijak neodstraňujte suché listy nebo stonky, prostě nechte cibulovinu zaschnout a takzvaně „zatáhnout" a počkejte několik týdnů, a to minimálně šest po zaschnutí. To může být právě nyní během června.

Opatrné zacházení

Jakmile přijde ten pravý čas, vybavte se zahradnickou lopatkou a cibulku jednu po druhé ze země opatrně vydloubněte. Pokud jste měli zasazené cibulky ve speciálním plastovém košíčku, půjde vám to mnohem snadněji. Skutečně dbejte na to, abyste cibulky při manipulaci nepoškodili.

Uskladněte cibulky v suchu

Ze země se obvykle vybírají cibulky tulipánů, jarních krokusů a hyacintů, které potřebuji na léto uskladnit. Na podzim je pak znovu můžete vysadit, do té doby je nutné je uskladnit na suchém místě s dostatečným větráním, kde by se měla teplota pohybovat zhruba mezi 15 až 25 °C. Cibulky vytažené ze země očistěte a rozložte třeba na lískové bedýnky od zeleniny, do stínu a na místo, kde nefouká. Takto je nechte dva týdny, poté je očistěte od zbytků hlíny a uskladněte.

Pravidelná kontrola

Během uskladnění je nutné cibulky kontrolovat, jakmile se na některých objeví hniloba či plíseň, okamžitě je zklividujte. Takto se uskladňují tulipány a hyacinty, narcisy lze nechat v záhonu nebo na skalce, ale na jaře je přesaďte na jiné místo. Sněženky a bledule většinou nepotřebují žádnou péči, stejně jako modřence. Množí se v podstatě samy, ale když je jednou za tři roky přesadíte, jen jim tím prospěje a odmění vás většími květy.

Letničky do záhonu

Co s prázdným záhonem nebo stanovištěm poté, co vyjmete jarní cibuloviny? Nejlepší je osadit je předpěstovanými letničkami, jako jsou například jiřiny, begonie, petunie, lichořeřišnice, nestařec a další.

Související články

Zdroje: E15.cz, nkz.cz