Zdroj: www.express.co.uk, garlo.cz, www.nasezahrada.com

Ostružník maliník se dá pěstovat skoro na celém území České republiky. Výjimku tvoří oblasti nad 650 metrů nad mořem a oblasti, kde spadá teplota pod -20 °C. Maliníku se nelíbí ani větrná místa. Nejraději mají slunné stanoviště. Dobře se mu nepovede v jílovitých a příliš mokrých půdách. Rostlina bude vyžadovat nějakou opěru, kam ji můžete přichytit, protože s výškou 170 cm by se ohnula k zemi (některé moderní odrůdy oporu nepotřebují). Je doporučováno k maliníku přihrnout mulč v podobě pilin, lesní hrabanky nebo mulčovací kůry, aby neprorůstal plevel.

Co ke střihu malin potřebujete

Rozhodně si připravte zahradnické nůžky, ale pokud jsou tupé, nepoužívejte je a nejdříve je nabruste. Pokud to neuděláte a do díla se přesto pustíte, koledujete si o různé nemoci, které mohou maliník napadnout. Proč? Protože tupé nůžky nestřihnou šlahoun čistě, vzniknou rozklížené pahýly.

Druhým pomocníkem budou rukavice, popíchané ruce nikdo mít nechce.

Kdy na maliny s nůžkami vyrazit a jak na sestřih

Záleží na tom, jakou odrůdu na zahrádce máte. Ale i přesto se názory na střih maliníku různí. Někdo tvrdí, že se nemají stříhat na podzim, druhý tvrdí to samé o jaru. Obecně zahrádkáři tvrdí, že nejlepší je zástřih maliníku provádět v zimě.

Jestli se jedná o keř jednouplodící, po dozrání plodů šmikněte u země všechny odumřelé šlahouny, ty už plodit nebudou. Stejně postupujte i u nových, ale slabých výhonů, ostatní silné si hýčkejte, budou plodit v příštím roce.

Pokud máte rostlinu remontantní (ta plodí na letošních výhonech od léta až do podzimu), tak jak šlahouny postupně narostou, tak postupně i plodí. Po sklizni udělejte krátký proces s celým maliníkem! Střihněte ho zhruba tři centimetry od země a víc neřešte.

Odrůdy

V dnešní době je na výběr velké množství vyšlechtěných odrůd, které jsou žluté, černé, červené, nemají moc trnů a mají velké plody. Například to jsou maliníky:

1. Aroma Queen: dvakrát plodící odrůda, která vám poskytne červené plody. Plody jsou velké a chutnají podobně jako lesní maliny. Plodí od půlky srpna a podruhé v říjnu. Tato odrůda nepotřebuje opěru.

2. Tayberry Buckingham: jedná se o malinoostružinu, která byla vyšlechtěná ve Velké Británii, což je možná z názvu jasné. Červené plody mají až 5 centimetrů, jsou šťavnaté a sladké. Sklizeň probíhá od půlky června do konce července.

3. Fall Gold: má žluté až oranžové plody a narozdíl od jiných maliníků, má málo trnů. Na jednoletých šlahounech si můžete pochutnat od září do poloviny října a na dvouletých výhonech od půlky července.

4. Apricot: plody mají meruňkovou barvu. Šlahouny rostou vzpřímeně a nevyžadují oporu. Plody dozrávají od začátku srpna (dle oblasti) až do prvních mrazů.

5. Laszka: moderní odrůda, která se pyšní plody o velikosti 4 cm. Plodí na dvouletých šlahounech, které jsou jemně trnité. Plody dozrávají na začátku června.