U jakékoliv plodiny si musíme uvědomit, že péče o dobrou sklizeň začíná dlouho před tím, než se v zemi objeví semínka nebo sadba. Jde totiž také o to, po jakém předchůdci budeme danou zeleninu pěstovat, a stejně tak je to i s česnekem.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Ideální podmínky pro něj připraví brambory, případně zdravé jahody. Nesnaže se jej pěstovat po “podobných” druzích, tedy například po cibuli nebo česneku. Tyto rostliny spotřebovávají stejné živiny, a tak bychom česnek vysadili na přirozeně chudý pozemek.
Kefír si můžete vyrobit i doma, třeba podle návodu na youtube od Hany Štipákové:
Vybírejte dobře a pečlivě
Další starost přichází při výběru odrůdy. Ty se dělí podle ranosti a také podle toho, zda bude česnek dělený na typické půlměsíčky nebo bude mít spíš podobu cibule – tedy jestli zasadíme paličák nebo nepaličák.
Zaměřit se musíme také na nadmořskou výšku a hladinu podzemní vody. Jakmile jsme připraveni (téměř) na všechno, může jít sadba do půdy, většinou raději předem namořená proti chorobám a škůdcům. To je základ, který nesmíme ošidit, pokud nechceme přijít o budoucí úrodu.
Pro hnojivo do kuchyně?
Jakmile česnek vyklíčí a začne růst, přicházejí další povinnosti, jako jsou pletí, kypření půdy, závlaha, boj proti chorobám, ale samozřejmě také hnojení. K tomu můžeme zvolit jak průmyslově vyráběné preparáty, určené konkrétně právě pro tuto plodinu, nebo si můžeme pomoci také domácí přírodní kuchyní.
Velmi dobrým hnojivem, které dokáže pomoci k opravdu jen těžko uvěřitelné úrodě, je totiž docela obyčejný kefír, který i my sami konzumujeme v případě zažívacích potíží. Proč? Protože obsahuje velké množství užitečných bakterií, které pomohou nejen našemu tělu, ale také rostlinám. Česnek si v “konzumaci” kefíru doslova libuje a reaguje na něj bujným růstem.
Výroba v jediném kroku
Jak si doma můžeme vyrobit kefírové hnojivo? Je to tak jednoduché, že si ani nemusíme brát k ruce tužku a papír. Kefír je jen potřeba naředit vodou, ideálně dešťovou.
Jednotlivé návody se částečně liší v popisované koncentraci, nicméně nejčastěji se v případě česneku využívá poměr 1:10, tedy na jeden kelímek kefíru deset kelímků vody. Nejde o zálivku v pravém slova smyslu, ale o přihnojení, a podle toho také postupujeme. Hnojivo budeme aplikovat pouze do těsné blízkosti rostlin.
Zkvašený mléčný výrobek tak dodá přímo k česneku kvasinky, bakterie a další prospěšné mikroorganismy, které svojí činností v půdě pomohou vytvořit ideální podmínky pro růst česneku a produkují také živiny, které potřebuje k tvorbě úrody.
Hnojivo i ochrana v jednom
Kromě toho, že kefírové hnojivo podporuje dodávky živin k česneku a nabízí mu mikroprvky jako je dusík, fosfor a draslík, tak mikroorganismy v něm obsažené také působí jako konkurenti škodlivých bakterií, čímž je vytlačují z prostoru a chrání tím česnek před zbytečným napadením.
Jak často tedy máme česneku během jeho růstu kefír dopřát? Bude stačit jednou za měsíc, ale pokud se chcete postarat o úrodu ještě větší než obdivuhodnou, můžete jeho aplikaci opakovat jednou za dva týdny.
Zdroje: magazindoma.cz, adbz.cz, www.dumazahrada.cz, chalupari-zahradkari.cz