Tajemní druidové. Dodnes je jejich život obestřen rouškou tajemství. Své učení předávali pouze ústně a o jejich práci existuje jen málo dochovaných písemných záznamů. Druidové zastávali funkci kněží, věštců, soudců, básníků, léčitelů a učenců. Prováděli oběti, udíleli rady, soudili a znali učení astronomie, přírodní filozofie a mytologie. Vytvořili také keltský horoskop, podle něhož má rok 364 dní. Každý člověk pak podle období, v němž se narodil, náleží jednomu stromu.

24. prosinec – 20. leden: Bříza

Jedince narozené v tomto období formuje tma a zima. Stejně jako malý strom, jež se snaží zachytit vzácné sluneční paprsky, i lidé ve znamení břízy se chtějí za každou cenu dostat na výsluní. Jsou houževnatí, pracovití a ambiciózní. Mají silné charisma a jsou přirozenými vůdci.

21. leden – 17. únor: Jeřabina

Tito lidé rádi přemýšlejí, jsou tvořiví a nápadití. Mají svůj vnitřní svět, v němž filozofují a přicházejí věcem tzv. na kloub. Proto mohou někdy působit uzavřeně. Jsou však velmi vášniví, nadšení a rádi své nápady, pokud jsou v dobré společnosti, prezentují. Jeřabiny nemají rády stereotypy, naopak vyhledávají inovace.

18. únor – 17. březen: Jasan

Lidé narození ve znamení jasanu jsou tělem i duší umělci. Mají volnomyšlenkářskou povahu, silnou intuici a oplývají mnoha talenty. Zároveň jsou realisty. Inspiraci hledají hlavně v přírodě, proto mohou působit trochu introvertním dojmem. Opak je ale pravdou.

18. březen – 14. duben: Olše

Olše je vodní strom. Často roste na březích řek a potoků. Nachází se však také v močálech. I lidé narození pod její ochranou jsou vodními živly a dokážou si prokousat cestu k úspěšnému bytí. V životě jsou vášniví, charismatičtí a sebevědomí. Jsou perfekcionisté a neradi marní čas.

15. duben – 12. květen: Vrba

Vrby jsou klidné, intuitivní a trpělivé. Druidové lidem narozeným v tomto období připisovali mimořádné psychologické až parapsychologické schopnosti. Často však zapomínají na sebe a jsou sobě samým nejhoršími kritiky. Nejdůležitější je pro ně rodina. Bývají skvělými učiteli.

13. květen – 9. červen: Hloh

Lidé narození pod ochranou hlohu rádi skrývají svou pravou tvář. Stejně jako jejich zástupce, nejdřív ukazují trny. Ve společnosti, kterou znají, jsou ale skvělými společníky a posluchači. Jsou schopni vidět věci v souvislostech a rádi odhalují různá tajemství.

10. červen – 7. červenec: Dub

Dub má rozsáhlý a pevný kořenový systém. Působí majestátním a ochranářským dojmem. Stejně tak lidé, kteří se narodili v tomto období. Milují historii a za rodinu by položili život. Rádi pomáhají druhým, jsou štědří a mají věci pod kontrolou. Pro svou komunitu jsou rádi přínosem.

8. červenec – 4. srpen: Cesmína

Cesmíny jsou vznešené a jsou přirozenými vůdci. Často dosahují významných postavení. Nebojí se výzev, málokdy se unaví, jsou soutěživí a ambiciózní. Vypadají, že se jim vše daří. Pokud je toho ale na ně moc, hrozí jim vyhoření.

5. srpen – 1. září: Líska

Lísky se pyšní vysokou inteligencí a výbornou pamětí. Jsou skvělými řečníky a rády vše vysvětlují. Někdy proto vypadají jako „brouk Pytlík", který všude byl a všechno viděl. Lísky milují analýzy a fakta. Vyznačují se výbornými plánovacími a organizačními schopnostmi.

2. září – 29. září: Vinná réva

V tomto období přechází léto do podzimu, proto i lidé, kteří se narodili ve znamení vinné révy, jsou proměnliví. Je těžké se v nich vyznat, často mění názory, jsou nerozhodní. Rádi se na věci dívají z více úhlů a nedělají unáhlené závěry. Mají silně vyvinutou empatii, takže jsou skvělými společníky.

30. září – 27. říjen: Břečťan

Nápomocní, vstřícní, loajální. To jsou lidé narození pod ochranou břečťanu. Stejně jako jejich zástupce, i oni se chytají každé příležitosti, která jim může dopomoci k růstu. Životní problémy zvládají s elegancí a nevyčerpatelnou energií. Často si však na svůj život rádi postěžují.

28. říjen – 24. listopad: Ořešák

Tito lidé jsou hledači pravdy. Rozlousknou téměř každé tajemství. Na vraha ukážou dřív než Hercule Poirot a již nyní vědí, kdo vládne světu. Měli by si však dávat pozor, aby se nenechali vtáhnout do pomluv a pověr. Rádi s lidmi manipulují, i když nezištně. Mají smysl pro pravdu a čest.

25. listopad – 23. prosinec: Bez

Lidé narození ve znamení bezu jsou volnomyšlenkářští a působí extrovertním dojmem. Nejraději však tiše filozofují nebo pomáhají ostatním. Jsou čestní a velice upřímní, často si myslí, že jejich názor je ten jediný nejlepší. Dokáží však přiznat chybu a rychle se usmířit.

Zdroj: www.popelky.cz, www.mocvedomi.cz, www.treecouncil.ie, www.idnes.cz