Druidové nejsou jen bytosti z fantasy a pohádek. Naopak – v době starověkých Keltů patřili mezi vysokou společenskou vrstvu, často vykonávali role kněžích, mudrců a věštců. Jejich učení se přitom nikam nezapisovalo, ale předávalo se ústně, a to pouze vyvoleným, aby nebylo zneužito. Druidové se uměli pohybovat v čase a prostoru. Nestavěli monumentální stavby, ale vždy žili někde uprostřed přírody.

Napojení na Zemi

Keltské vidění světa a jejich magie se točí především kolem jejich přírodních bohů. Krásných keltských bohů, bohyň a polobohů je zhruba 300 uznaných, takže by se nám sem bohužel nevešli.

Starověké legendy uvádějí, že keltská stromová astrologie byla sestavena díky přirozené schopnosti druidů napojit se přímo na Matku Zemi. Zemské cykly a posvátné moudrosti zprostředkovali Zemi stromy!

Síla stromů

Podle Keltů jsou to právě stromy – nositelé duchovní síly, nesmírně rozsáhlého poznání a moudrosti. Keltská astrologie je považuje za symboly života, smrti a znovuzrození. Zvěrokruh, či tedy spíše stromokruh, funguje klasicky – druidové připsali každému znamení jeden strom na základě jeho vlastností. Vypozorovali totiž, že odlišné vlastnosti stromů se shodují s vlastnostmi nebo chováním lidí v závislosti na datu jejich narození.

Keltská astrologie dělí rok nikoli na 12, ale 13 částí, a ke každé náleží jeden strom.

24. prosinec – 20. leden: Bříza – „Ten, kdo dosahuje úspěchu“


V tomto období je nejdelší tma a nejméně slunečního svitu. Druidové proto zjistili, že lidé narození v tomto čase jsou houževnatí a za každou cenu se pokoušejí dostat se ke světlu. Jsou velmi pracovití, ambiciózní a velmi silně motivovaní dosáhnout úspěchu. Vyznačují se velkou odolností a silným charismatem, a často jsou z nich přirození vůdci anebo vládci.

21. leden – 17. únor: Jeřabina – „Myslitel“


Lidé mají sklony k filozofování, vizionářství, ale zároveň jsou kreativní, tvořiví, nápadití, originální. Někdy mohou působit na své okolí až povzneseně, uvnitř jsou ale velmi vášniví a nadšení, ač navenek působí odměřeně nebo dokonce chladným až odtažitým dojmem. Pouze jejich přítomnost ve společnosti dokáže změnit energii celého okolí. Lidé – jeřabiny Jsou velice klidní. Nemají rádi stereotypy, které je omezují v novátorském a průkopnickém myšlení.

18. únor – 17. březen: Jasan – „Okouzlující“


Jasan je synonymem šarmu. Tito lidé jsou volnomyšlenkářští, mají bohatou představivost, intuici, umělecké nadání. Na vše hledí se zájmem a láskou, ale dokáží být i náladoví. Inspiraci často hledají v přírodě a ve volném čase se věnují umění, psaní, vědě a duchovnu. I když působí na mnohé spíše introvertním dojmem, nadevše milují svůj svět, jakousi bublinu, z níž jen málokdy vystupují. Jsou zároveň idealisty i realisty.

18. březen – 14. duben: Olše – „Průkopník“


Olše se vždy dokáží zpříma projít životem, vždy si najdou cestu, odpovídající přímo jejich charakteru. Mají vždy dostatek odvahy po ní kráčet. V životě jsou vášniví, rychlí a přímočaří, často jsou inspirativní a mají jak pomocníky, tak následovníky. Jsou charismatičtí a velmi přístupní, takže vyjdou s každým. Jejich smělost a sebevědomí je předurčuje i k tomu vykonávat všechno na sto procent, jsou perfekcionisté a bývají ztělesněním upřímnosti. Neradi marní čas, jelikož mají jiné cíle. Jsou odvážní, bývají dobrými rodiči i podnikateli.

15. duben – 12. květen. Vrba – „Pozorovatel“


Vrby jsou spojeni s Měsícem, takže jsou intuitivní, tvořiví, inteligentní, realističtí a trpěliví. Druidové jim připisují mimořádné psychologické až parapsychologické schopnosti, a mají hlubokou a přirozenou schopnost rozumět životním cyklům i sezónám. Jsou učenliví a mají vynikající paměť. Bohužel jsou často sami sobě největším nepřítelem – brzdí je vlastní strach, takže se někdy ani neprojeví. Jsou zdrženliví. Nesmírně důležitá je pro ně rodina a bývají vynikajícími učiteli.

13. květen – 9. červen: Hloh – „Iluzionista“


Tito lidé mají velký rozpor mezi tím, jak se jeví okolí, a jací skutečně jsou. Vyznačují se tvořivostí, nadšením a vášní, zvědavostí. Jsou výborní posluchači, jsou bystří. Bývají skvělými pozorovateli a společníky, a mají schopnost vidět věci ve větších souvislostech. Občas se ale výborně skrývají a nechají se poznat jen někomu. Jsou výbornými řečníky a nebojí se veřejně vystupovat, a to ani před masami lidí.

10. červen – 7. červenec: Dub – „Stabilizátor“


Duby jsou silní, ochranářští a rádi se starají o druhé. Zajímá je historie a rodokmeny, protože cítí respekt k vývoji. I proto jsou často dobří učitelé. Pomáhají druhým, jsou štědří. Vyznačují se silným sebevědomím, jsou životní optimisté a ve všem hledají to dobré. Jsou organizovaní, pořádkumilovní a chtějí mít věci pod kontrolou, a to včetně vlastního života. Jsou domácky založení a rádi jsou pro svou komunitu přínosem.

8. červenec – 4. srpen: Cesmína – „Vládce“


Cesmíny jsou podle druidů vznešení a často jsou přirozenými vůdci. Často dosáhnou významného postavení a těší se novým výzvám. Málokdy se unaví a dávají si vysoké cíle, které jim umožňují vyrovnávat se s překážkami. Každý úkol musí dokončit, jsou soutěživí, ambiciózní, sebevědomí, ale zároveň štědří, vlídní a srdeční. Vypadají, že se narodili pod šťastnou hvězdou, protože se jim vše daí. Bývají dobrými vědci nebo univerzitními profesory. Jsou perfekcionisté, ale nejsou příliš ambiciózní, klidně s radostí zastávají nikoli vedoucí funkci.

5. srpen – 1. září: Líska – „Mudrc“


Vysoká inteligence, organizační talent a šetrnost – takové jsou vlastnosti lísky. Navíc mají výbornou paměť, schopnost abstraktního myšlení, komunikační dovednosti. Jsou výborní řečníci, přednášející a rádi věci vysvětlují. Vidí je v souvislostech. Rádi o všem vědí, takže někdy působí jako „všeználci“. Mají vyvinutý smysl pro detail a rádi a často vše rozpitvávají. Milují čísla a analýzy. Rádi hledají tvrzení a fakta a vyznačují se výbornými plánovacími a organizačními schopnostmi.


2. září – 29. září: Vinná réva – „Vyrovnávač“


Druidové byli přesvědčeni, že v tomto období, kdy se láme roční doba, se rodí lidé poddajní a proměnliví jako podzimní počasí. Je těžké se v nich vyznat, často mění názory a jsou nerozhodní. I když si protiřečí, je to spíše proto, že mají schopnost dívat se na věci z obou stran a obou pohledů, takže se snaží být objektivní. Rádi jsou nestranní a mají velmi silně vyvinutou schopnost empatie. Bohužel jsou náladoví, ale zároveň šarmantní, elegantní, a mají jasný a vyhraněný vkus. Vystupují kultivovaně a rádi si dopřejí výborné jídlo, víno, holdují u mění a hudbě.

30. září – 27. říjen: Břečťan – „Ten, který přežil“


Soucitní, loajální, vstřícní, nápomocní, duchovně založení s přímým vystupováním a neobyčejným charisma. Vždy si pevně stoí za svým názorem. Často si však myslí, že jejich život je náročnější než život ostatních. Může to být způsobeno tím, že se v tomto období dny zase zkracují. Často soudí jiné, protože se cítí poškození či ublížení. Na druhou stranu ale zvládají životní problémy s velkou elegancí a půvabem. Jsou nevyčerpatelnými zdroji energie.

28. říjen – 24. listopad: Třtina – „Vyšetřovatel“


Lidé narození ve znamení třtiny jsou hledači pravdy. Odhalují přirozeně různá tajemství, ale zároveň je umí udržet v tajnosti. Jsou přímí a rádi jsou přímo k věci. Mají zálibu v zajímavých příbězích a snadno se nechají vtáhnout do pomluv, afér, různých pověr či konspirací. Jsou výborní novináři a vyšetřovatelé. Jsou velmi společenští, protože každý osud je inspiruje a zajímá. Často však s lidmi manipulují, naštěstí však nezjištně. Jsou žárliví a mají smysl pravdu a čest.

25. listopad – 23. prosinec: Bez – „Hledač“


Lidé narození ve znamení bezu mají velmi otevřenou mysl, velké sklony k volnomyšlenkářství a často vyhledávají vzrušení. Ke všemu směřují rychlou a přímou cestou. Působí dojmem extrovertů, ale jsou spíše uzavření, hloubaví, se sklonem k filozofování. Rádi pomáhají druhým. Jsou čestní a velice upřímní. Domnívají se, že mají vždy pravdu a jejich názor je ten nejlepší. Jsou často intelektuálové.

Našli jste se zde?

Zdroje:

https://mocvedomi.cz/astrologie-keltskych-druidu-zjistete-jake-je-vase-znameni-podle-keltskeho-stromokruhu/

https://popelky.cz/magie/stromovy-horoskop-podle-keltu.html

https://popelky.cz/magie/stromovy-keltsky-horoskop-mozna-take-za-nej-vdecime-zenam.html

https://zena-in.cz/clanek/stromovy-horoskop-keltu-jaky-jste-strom-i-clovek