Vidíme ho na loukách, v lesích, v křovinách i podél vodních toků. Kerblík naši předci hojně využívali jako léčivku i jako kuchyňské koření. Na co ho použít dnes?
Zdroje: www.rxlist.com, www.healthbenefitstimes.com, www.bylinkovo.cz, www.ctidoma.cz
Kerblík
Kerblík je rod rostlin, který tvoří asi patnáct druhů z čeledi miříkovitých. Využíval se již ve starém Řecku, kde ho farmáři prodávali na trzích jako zeleninu. U nás se nejčastěji pěstoval Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium), kterému naši předci přezdívali „stoklasa" nebo „stokláska". Používal se jako postní bylina a konzumoval se především na zelený čtvrtek. Přidával se do tvarohových koláčů a omáčku z něj vařila i Magdalena Dobromila Rettigová. Kerblík třebule má delikátní chuť, silně připomínající estragon, anýz nebo petrželku. Je oblíbený především ve francouzské kuchyni.
Jak kerblík vypadá
Kerblík je jednoletá rostlina dosahující výšky 60-70 cm. Listy jsou zpeřené a pyšní se drobnými květy bílé barvy. Kvete od května do srpna. Plodí lesklé a černé plody, které se vysévají na polostinná místa. Rostlina nesnáší vyprahlá a suchá stanoviště. Upřednostňuje vlhké půdy bohaté na humus s dobrým odvodněním. Pěstovat ho můžete nejen na zahradě, ale také v květináči. Ideální období pro volný výsev je červenec až srpen. Doma ho můžete pěstovat celoročně. Semena zasaďte 1-2 cm pod zeminu. Vyklíčit by měly do 14 dnů.
Listy kerblíku chutnají jako jemnější petrželka
Zdravotní benefity kerblíku
Bylina obsahuje vysoký obsah vitaminu C (120-140 mg/100 g), vitamín A (zhruba 15 mg/ 100 g), hořčík, železo a karoten. Podporuje trávení, látkovou výměnu, detoxikaci jater, žlučníku a ledvin. Zlepšuje krevní oběh a pomáhá při vysokém tlaku a onemocnění kloubů. Má protizánětlivé účinky. Šťáva z čerstvého kerblíku se používá k léčbě dny, abscesů a při ekzému. Je významným diuretikem a dokonce umí zastavit i škytavku. Pravidelné používání pasty z kerblíku zabraňuje tvorbu akné a pupínků.
Využití kerblíku v kuchyni
Jakmile kerblík vyplejete, můžete ho použít do různých pomazánek, bylinkových másel nebo do omelet. Výborně dochutí masa, brambory, omáčky, polévky nebo salát. Používejte především mladé a čerstvé lístky. Sušením totiž ztrácí své aroma. Pokud se vám urodil nadbytek, můžete ho vložit do igelitových sáčků a zmrazit. Bylinku do jídla přidávejte na konci procesu vaření. V opačném případě chutná hořce.
Lahodná belgická kerblíková polévka.
Lahodná belgická kerblíková polévka
Vyzkoušejte skvělou polévku plnou vitamínů. Půl kila brambor dejte vařit do dvou litrů vody. Po změknutí přidejte čtvrt kila kerblíku a malý hlávkový salát. Vypněte sporák a polévku rozmixujte dohladka. Na talíři ji ozdobte lžičkou zakysané smetany.