Klematisy jsou ozdobou každého plotu či branky

Plaménky jsou krásně kvetoucí rostliny, které lze i u nás dobře pěstovat. Jsou to květiny popínavé, a proto se nejčastěji vysazují k plotům a zídkám, ale i k jiným dalším konstrukcím. Určitě jste se setkali již s mnoha druhy i variantami a jistě ještě mnohé další objevíte. Plaménků je na tři sta druhů a odrůd samozřejmě ještě víc, daří se jim v mírném pásmu a u nás je lze pěstovat jak v nádobách, tak v záhonu.

Plamének čili klematis je spokojený všude tam, kde může hluboce zakořenit v propustné půdě. Rozhoně preferuje na živiny bohatou půdu, ale s občasným přihnojením zvládne i méně kvalitní hlínu. Aby se plaménku dařilo vyžaduje také teplé slunečné stanoviště. Dokonce se říká „hlava na slunci, nohy ve stínu“, což je právě u klematisu výstižné. Nikdy nevysazujte plamének na severní stranu.

Podzimní hnojení klematisu

I když se plaménku i u nás může dařit a trvalka vás bude každoročně těšit krásnými květy i bujným růstem, zimy jsou pro tuto rostlinu rozhodně náročným obdobím. Na podzim klematis přihnojte, což poslouží i jako prevence. Rostlina zesílí a bude odolnější. S přihnojením můžete začít každý rok už po odkvětu.

Klematis na zimu nachystejte

Vymrznutí rostliny však není rozhodně nic neobvyklého, mějte proto na paměti, že je nutné i tuto oblíbenou trvalku připravit na období chladu.

Pokud máte klematis v nádobě, přemístěte jej na chráněné stanoviště a obložte květináč polystyrenem nebo pytlem s trochou slámy, listí či kůry uvnitř, aby vznikla izolační vrstva. V každém případě je nutné klematis zateplit chvojím, senem či listím. Pokud se rozhodnete přesadit rostlinu z květináče do zahrady, sázejte jej zhruba o 10 cm hlouběji.

Můžete se také dočíst, že klematis je vhodné na podzim zkrátit či prořezat. To ovšem není obecné pravidlo. Klematisů je velké množství druhů a rozdíly jsou i v tom, zda kvetou na novém či starém dřevě. Než se pustíte do zkracování, ať už na podzim či na jaře, zjistěte si, který druh vlastně máte a zda je takový zásah skutečně vhodný.

Zdroje: sklizej.cz, zahradkaruvrok.cz