Zdroje:zahradkarskaporadna.cz, www.potravinovezahrady.cz

Ideální podmínky pro klíčení semen

Většina klíčených semen se dokáže probudit i bez pomoci, ale máčení semen má i své další výhody než jen urychlení procesu růstu. Způsoby klíčení v bylinných nálevech jsou léty prověřené a nálevy z konkrétních rostlin pomohou v této fázi ochránit klíčky a semena před plísněmi, nebo jinými problémy provázejícími počátky pěstování v domácích podmínkách. Ideální teplotou pro klíčení většiny semen je 20 až 25 stupňů Celsia. Doba i ideální teploty nutné ke klíčení jsou různé pro různé druhy rostlin, nicméně pokojová teplota je obecně nejvhodnější.

Klíčení semen máčením

Určitě dobře víte, že máčení semen ve vodě urychluje jejich klíčení. Slupka semene změkne a semínko se začne probouzet dřív. Klíčení máčením je zcela přirozený proces, nejsou zapotřebí žádné speciální pomůcky nebo podmínky. Pamatujte, že ne všechna semena klíčí stejnou dobu. Semenům mrkve, petržele či celeru dejte až tři dny. Semínka zalejte vodou, promíchejte a nechejte stát na lince v kuchyni nebo jinde, kde je budete mít na očích. Při delším máčení, je třeba vodu měnit, abyste si nevypěstovali plísně a voda se nezačala kazit. Při klíčení delším než jeden den, vyměňte vodu alespoň jednou či dvakrát. Košťáloviny klíčí jen 24 hodin a saláty jen okolo 4 hodin. V těchto případech není nutné vodu měnit. Semena ve vodě čas od času promíchejte, zajistí jim to dostatek kyslíku, který je pro klíčení také důležitý.

Bylinné nálevy ke klíčení semen

I když voda je zcela dostatačující pro klíčení semen. Můžete je také nechat máčet v nálevu z bylin. V podstatě jde jen o obyčejné bylinné čaje. Jednu lžičku bylinky zalijte horkou vodou, zakryje a nechte pořádně zapařit. Nálev může být opravdu silný, nechte bylinky louhovat až osm hodin. Stejně tak jako pomáhají čaje a byliny lidem, pomohou také semenům. Konkrétní bylinky ochrání semena před plísněmi nebo jinými patologickými zárodky, protože působí antisepticky. Mezi takové bylinky rozhodně patří heřmánek. Přeslička se doporučuje pro klíčení díky vysokému obsahu křemíku, což by mělo budoucí rostliny posílit. Přesličkový nálev je vhodný pro klíčení semen zeleniny i okrasných květin. Speciálně pro klíčení semen paprik a rajčat je ideální nálev z kozlíku, pampelišky nebo kopřiv. Nálev pomůže semena změkčit, čímž se klíčení urychlí.

Bylinná směs vhodná ke klíčení semen

Abyste nemuseli každé rostlině podstrojovat jiný nálev. Udělejte si vlastní bylinnou klíčící směs. Doporučuje se kombinace heřmánku, kozlíku a přesličky ve stejném poměru nebo dva díly kopřivy a jeden díl přesličky. Nálev se používá vždy čerstvý. Klíčená semena hned sázejte, aby vám zbytečně nezaschla. Nečekejte, až budou klíčky viditelné, pak se se semeny hůře manipuluje, protože jsou klíčky velmi křehké.

Setí semen do kontejneru

Věnujte pozornost také hloubce výsevu a zemině, kterou použijete. Zemina by měla být vlhká. Pokud budete semena vysévat do kontejneru doma, rozhodně se dá doporučit zakrytí potravinářskou fólií, případně světlo propustným víkem. Udržíte tím vhodnou vlhkost, ale také teplotu a klíčící rostliny také ochráníte před průvanem nebo nárazovými výkyvy teplot.