Zdroje:

www.chmi.cz, chalupari-zahradkari.cz, www.pozorkliste.cz

Podle Českého hydrometeorologického ústavu je ve všech okresech riziko napadení klíšťaty vysoké. „Doporučujeme před pobytem v přírodě použít repelent, vhodně se obléknout, po pobytu se prohlédnout, případně odstranit přisátá klíšťata."

Malým parazitům totiž teplé počasí svědčí.

Klíště ze stromů neskáče

Klíště obecné žije v trávě a v křoví ve výšce přibližně do 1,5 metru. Setkat se s ním můžete na zahrádce, na louce či v městském parku. Typickou domovinou jsou však listnaté a smíšené lesy. Nejčastěji se na člověka přichytí tzv. nymfy. To je 1,2-1,5 mm velké klíště, které však ještě není dospělé.

Klíšťata poznáte lehce. Mají čtyři páry nohou a jsou dvoubarevná. Pokud na sobě najdete větší klíště, je to dospělá samička. Za hlavou má černohnědý štítek a zbytek těla oranžový až načervenalý. Černí samci krev nesají.

Barva oblečení nehraje roli

Jedním z mýtů je, že "klíšťata na světlé oblečení nejdou". Tito parazité však na barvu nijak nereagují. Toto doporučení vzniklo díky praktičnosti. Tmavé klíště jde na světlých svršcích dobře vidět.

Klíšťata a pot

Klíšťata milují pach potu. Je jedno, zda lidského nebo zvířecího. Právě ten je láká k útoku a přisátí. Vnímají také tělesné teplo a oxid uhličitý, jež člověk a další živočichové vydechují. Právě pot v jednoduchém testu využijete.

Klíšťata na zahradě - test

Vezměte si na sebe světlé, nejlépe bílé tričko a pořádně se v něm zapoťte. Nepoužívejte žádný deodorant, antiperspirant nebo vůně. Čím více bude tričko zapocené, tím více bude klíšťata lákat. Na zahradě si ho sundejte a položte ho na trávu nebo na nízký keř. Pokud se na vašem pozemku klíšťata vyskytují, do 10 minut je uvidíte na oblečení.

Jak klíšťata vypudit?

Objevil se na tričku zástup krvežíznivých parazitů? Vyžeňte je co nejdříve. Stačí, když do různých koutů zahrady zasadíte bylinky nebo květiny, jejichž vůně je odpuzuje. Patří mezi ně levandule, tymián, máta, rozmarýn, oregano nebo pelyněk. Klíšťatům nevoní také chryzantémy a muškáty.

Proto si zapamatujte, že byste se po každé procházce venku měli raději pořádně prohlédnout, hlavně v kožních záhybech.