V doslovném překladu toto japonské slovo znamená mechová koule. Je to speciální způsob pro pěstování rostlin, který se vyvinul z pěstování bonsají. Rostlinka je z části zabalená do zeminy, kterou drží pohromadě mech. Tradičně se kokedamy umisťovaly na talířek nebo do misky. Jejich krása však vynikne především v prostoru, kdy vypadá jako 3D levitující květina.

Snadná výroba

Jejich výroba je snadná. Proto můžete zapojit i děti, které potěší zamazané ruce od hlíny. Pouze je nutné sehnat si trochu exotičtější suroviny. Budete potřebovat vlhkomilnou pokojovou rostlinu, mech rašeliník, japonský jíl ketotsuchi, akadamu (dobře drží vodu, proto se používá jako zemina pro bonsaje), substrát na pokojové rostliny, zeolit, tmavou nit, umělý provázek, háček na háčkování, cca 25 x 25 cm mechu, kovový kroužek a háček na zavěšení.

Pokud ale nechcete horko těžko shánět doporučenou směs, můžete si zjednodušit práci. Je možné použít substrát určený pro bonsaje, substrát pro pokojovky a rašeliník v poměru 2:1:1.

Kokedama krok za krokem

1) Vhodná rostlina. Autorka blogu zahradananiti.cz, Lenka Hrubá, doporučuje zvolit pokojovou rostlinu jako sleziník, asparagus, marantu, spatyphyllum, syngónium, calatheu atd. Naopak nedoporučuje rostliny, které potřebují hodně vody a nesnesou sucho, ani převislé a křehké pokojovky, jež by se mohly snadno polámat. (Zdroj: zahradananiti.blogspot.com)

Zdroj: Youtube

2) Správné blátíčko. Jedna střední kokedama potřebuje směs 500 ml jílu, 200 ml akadamy, 200 ml substrátu na pokojovky a 100 ml zeolitu. Pokud jste si zvolili jednodušší variantu, vytvořte si směs připomínající pevné bláto. Mělo by držet pohromadě.

3) Blátíčkem pak stačí jemně obalovat kořeny rostlin tak, aby jste tvořili kouli. Lenka Hrubá jde však složitější cestou a doporučuje nejdříve namočit rašeliník, vyždímat ho a poté jím balit kořeny rostliny. Připravené smíchané ingredience pak opatrně přidávejte k rašeliníku. Koule by měla být kompaktní, neměla by nikde praskat a měla by držet dokonale pohromadě.

Originální japonská videa však ukazují i jiný postup - zahradníci si vytvoří nejdříve kouli, poté očistí kořeny rostlin, kouli rozlomí na polovinu, rostlinku do ní vloží a pořádně uplácají. (Zdroj: www.youtube.com)

Zdroj: Youtube

4) Nyní stačí obalit kouli mechem. Před použitím ho trochu navlhčete rozprašovačem a natrhejte ho na přibližně deseticentimetrové čtverce. Postupně ho přikládejte a zajistěte provázkem, který ovážete dokola kolem koule.

5) Na hotové kokedamě ještě vytvořte závěs s háčkem. Nezapomeňte si ještě předem navrtat do stropu očko, na které pak výsledný výtvor zavěsíte.

Péče o kokedamu

Kokedamu nezaléváme, jelikož by se na podlaze pravděpodobně vytvořila nevzhledná kaluž. Raději ji jednou týdně na několik minut postavte do misky s vodou a nechte nasáknout, a následně na talířku trochu odstát, aby nekapala. Pak už ji jen zavěste zpět.