obrázek z archivu ireceptar.cz

Kolokázie: atraktivní rostlina v pokoji, na zahradě i na talíři

Kolokázie na podzim zatahuje své obří listy zpět do hlízy. Proto ji můžeme přes sezónu snadno pěstovat v květináči i na záhoně. V tropech je tato kráska pěstována i jako zelenina.

Robustní rostliny, které obřími ozdobnými listy ihned zaujmou, pocházejí z jihovýchodní Indie. Je známo asi sedm botanických druhů a několik jejich kultivarů. Všechny na zimu zatahují. Mezi nejčastěji pěstované kolokázie patří druhy Colocasia esculenta (syn. C. antiquorum) nebo Colocasia affiinis.

Pěstování

Kolokázie můžeme pěstovat jako pokojové a skleníkové rostliny, ale daří se jim i na zahradě. Hlízy sázíme během března do květináčů s výživnou hlinitopísčitou zeminou (kompostová zemina a písek v poměru 3:1) a substrát udržujeme stále vlhký.

Kolokázii lze pěstovat i v barevných kultivarechKolokázii lze pěstovat i v barevných kultivarechAutor: Archiv ireceptar.cz

Kolokázie na zahradě

Pokud chceme rostliny pěstovat přes léto na zahradě, přesadíme je na konci května volně do záhonu na světlé až slunné, chráněné místo.

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Stejně postupujeme i při pěstování rostliny v květináči.

    Během vegetace vyžadují bohatou zálivku a pravidelné hnojení (1x týdně). Rostliny mohou zůstat na záhonech až do příchodu prvních mrazíků.
  • Poté vyndáme hlízy ze záhonu, očistíme je od odumírajících listů a od zeminy a do jara je uskladníme na suchém místě.
  • Rozmnožovat je můžeme výsevem nebo dělením.

jedlé hlízy kolokáziejedlé hlízy kolokázieAutor: Archiv ireceptar.cz

Kolokázie jako jedlá zelenina

Zatímco u nás jsou kolokázie pěstovány jako okrasné květiny, v mnoha tropických a subtropických zemích je druh Colocasia esculenta pěstován jako zelenina známá pod jménem taro. Její hlízy dosahují hmotnosti až kolem 5 kg a obsahují asi 26 % sacharidů. Konzumují se vařené, smažené i pečené a získává se z nich škrob. Sušené hlízy se melou na mouku, z které se připravuje pečivo. K snědku jsou i řapíky a mladé listy, které jsou bohaté na vitamin C a využívají se jako zelenina.