Záhony dozrávajících rajčat jsou nejlepší oslavou léta. Jak šťavnatá a lahodná jablka ráje vypěstovat od semínka? Právě včas si můžete na novinových stáncích koupit, nebo v našem eshopu objednat praktický bookazín z edice Receptáře Rajčata, který vás úspěšně provede pěstováním rajčat krok po kroku tak, aby vám přinesly zdraví a potěšení. Je přínosný nejen pro začátečníky, ale i pro pokročilé, neboť málokdo ví o rajčatech a tajemstvích jejich bohaté úrody všechno.

Co se v bookazínu dozvíte?

  • Stručně vás seznámí se zajímavou historií a botanickým původem rajčat
  • Provede vám množstvím odrůd a poradí, jak vybrat ty pravé pro vás, jaké výhody mají odrůdy keříčkové a tyčkové, hybridní…
  • Dozvíte se, jak semínka vysít, přesadit, jakou teplotu v které fázi potřebují, jak připravit půdu pro sazeničky a jak je přesadit ven či do skleníku
  • Provede vás veškerou péčí o rostliny od zálivky a hnojení, ochranou před škůdci a chorobami až po lahodnou sklizeň a zpracování plodů
  • Seznámíte se s pěstováním rajčat v nádobách, s hydroponií a s dalšími zajímavými tipy

Jak se vyznat v odrůdách rajčat?

Vybrat si můžete z 29 odrůd s plody nejrůznějších velikostí, tvarů, chutí i barev. Kromě červených a žlutých můžete pěstovat rajčata barvy čokoládové, purpurové, téměř černé, zeleně žíhané, bílé… Jednotlivé odrůdy si můžete prohlédnout na fotografiích a přečíst si, jak chutnají a jak je nejlépe pěstovat.

Rajčata v kuchyni

Velkou výhodou rajčat je, že blahodárně působí na zdraví i po tepelné úpravě.

Rajčata rozzáří každé jídlo, do kterého jsou přidána, a to na pohled i na chuť. Jak rajčata snadno oloupat, sušit, nakládat a zavařovat, jak vyrobit výtečný domácí kečup? Domácí omáčce na těstoviny se žádná kupovaná nevyrovná! V bookazínu Rajčata naleznete mnoho rad a výtečných receptů, například na boloňskou rajčatovou omáčku, polévku, marmeládu, šťávu, pikantní chutney, na pizzu, rajčatové karbanátky, musaku, guláše a masa pečená s rajčaty a další dobroty. Přátele můžete potěšit koktejlem Bloody Mary z domácích rajčat, připravit výtečná plněná rajčata, rajčata na grilu, barevné saláty.

Malá rajčatová ochutnávka

  • Víte, že rajčata mohou kořenit až do hloubky 1,5 metru?
  • Že teplomilné rostliny nekvetou, pokud je trvale pod 15°C a při teplotě pod 10°přestávají růst?
  • Že pohledná rajčata byla v Evropě nejprve pěstována pouze jako okrasná?
  • Že umělá hnojiva rajčatům nestačí a že baží po kvalitním kompostu?
  • Že s plísní bramborovou lze kromě chemických postřiků bojovat i s pomocí obyčejného mléka?
  • Že v nádobách na balkóně odrůdy lze pěstovat nejen balkónové keříčkové, ale i velké tyčkové odrůdy?
  • Že rajčata lze i roubovat?
  • Že jedna rostlina může plodit desítky tisíc rajčat a nejtěžší rajče světa vážilo přes 3kg?
  • Že tyčkové rajče může růst až do výše 20 metrů?

Pokud vás nic z citovaného nepřekvapilo, možná víte o rajčatech skutečně všechno. Pokud pro vás byly některé informace nové, vězte, že v Bookazínu Rajčata se dozvíte mnohonásobně více. Můžete se díky němu stát skutečným expertem na pěstování i využití rajských plodů.