Podzimní lesy jsou kouzelné, ačkoliv s ochlazením v nich houby rostou trochu jinak. Zkušenější houbaři vědí, že se vyplatí hledat v sušších místech, kde houby nejsou tolik náchylné k hnilobě. S trochou trpělivosti najdete v těchto místech houby, které můžete rovnou přidat do košíku.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Rostislava Šrámka – Poslední šance najít obří hřiby

Zdroj: Youtube

Čirůvky

V lese se i s klesajícími teplotami stále dají najít některé oblíbené druhy hub. Například čirůvky fialové jsou poměrně odolné a díky svému výraznému fialovému zbarvení se v podzimním lese nepřehlédnou. Jejich chuť je jemná a lehce kořeněná, takže skvěle doplní podzimní recepty. Čirůvky jsou sice jedlé, ale jejich charakteristická barva vyžaduje jistou znalost. Existují i jedovaté houby podobného vzhledu, proto je potřeba sbírat je s jistotou.

Václavky

Kromě čirůvek můžete narazit i na václavky, které často rostou na pařezech nebo kmenech stromů. Václavky jsou v kuchyni velmi oblíbené, ale mají jednu zvláštnost. Před konzumací je nutné je důkladně povařit, aby byly stravitelné a nepůsobily zažívací obtíže. Tyto houby se skvěle hodí do polévek a omáček a v chladnějších dnech přináší příjemnou, silnou vůni do kuchyně. Pokud si přivoníte k vývaru z václavek, pochopíte, proč jsou mezi houbaři tolik oblíbené.

Ryzec a lišky

Dalším odolným jedlým druhem je ryzec smrkový, který je typický svou oranžovo-cihlovou barvou. Mají mírně pikantní chuť, která se hodí například k těstovinám nebo k bramborám zapečeným s bylinkami. S menším úsilím můžete objevit i lišky nálevkovité, které tvoří drobné trsy. Jejich vůně je lehce ovocná a chuť jemná, perfektně se kombinují se smetanou na lahodnou omáčku.

Související články

Dávejte si pozor

V listopadu je důležité pamatovat na riziko přemrznutí hub. Mrazivé teploty narušují jejich buněčnou strukturu, a tak jsou po rozmrazení měkké, vodnaté a bez výrazné chuti či vůně. Hlavním problémem je ale rozklad, při kterém vznikají škodlivé látky způsobující zažívací potíže nebo otravu. Přemrzlé houby jsou navíc náchylnější k plísním a bakteriím, proto je lepší je nesbírat ani nekonzumovat.

Podzimní houbaření má svůj specifický půvab. Už to není o koších plných hřibů a bedel, ale spíše o cíleném hledání a objevování drobných pokladů, které jiní přehlédnou. Každý nález je teď malou odměnou za trpělivost a pozorné oko.

Zdroj: hradec.rozhlas.cz