Přírodní adaptogeny užívá lidstvo odnepaměti. Zvyšují odolnost vůči stresu a celkovou vitalitu, působí jako prevence řady civilizačních chorob. Patrně nejznámější z nich je žen-šen, ovšem v různých částech světa se užívaly rozmanité rostliny s podobnými účinky. Některé z nich můžeme pěstovat i na zahradě – dařit se v našem klimatu bude například pohledné rozchodnici růžové (Rhodiola rosea).

Rozchodnice je pěkně kvetoucí sukulentní rostlina, která bude prospívat na slunném místě, v sušší, propustné půdě. Pochází z Altaje a je odolná vůči mrazu. Kořen sklízíme až u tří a víceletých rostlin, nejlépe na podzim. Očištěný kořen nasekáme a ihned zpracujeme na tinkturu (viz níže) nebo usušíme na teplém vzdušném místě či v sušičce při teplotě do 50°C. Zakoupit ho lze rovněž v bylinkářství.

Bylinka proti únavě

Kořen rozchodnice posiluje imunitní i nervový systém, podporuje paměť, postřeh i smysly, mírní únavu. Urychluje rekonvalescenci, regeneruje játra a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Povzbudivé vlastnosti na organismus má díky komplexu účinných látek – glykosidů, flavonoidů, silic, minerálů a stopových prvků včetně vzácného manganu.

Odvar je silnější než nálev

Účinné látky se z kořene uvolní lépe, pokud ho povaříme místo pouhého zalití vroucí vodou. Nasekaný kořen vaříme v zakryté nádobě na mírném ohni přibližně 10 minut Počítáme lžičku na šálek vody a odvar užíváme dvakrát denně, ráno a kolem poledne (můžeme ho připravit najednou a rozdělit do dvou dávek). Ve

večerních hodinách by mohl znesnadnit usínání, i když kofein rozchodnice neobsahuje. Jako u všech povzbuzujících adaptogenů není vhodné trvalé užívání, byť by k tomu mohly svádět. Postačí měsíční kůra, kterou lze po měsíční přestávce zopakovat.

Tinktura a prášek

Rychlé a pohodlné je užívání lihové tinktury - ráno a v poledne 20 až 30 kapek po dobu jednoho měsíce. Můžeme si ji připravit i sami.

  • Jemně nasekaný, podrcený nebo umletý kořen zalijeme alkoholem, který má nejméně 42%.
  • Ponecháme 2-3 týdny luhovat na teplém místě a přecedíme.

Nasušené kořeny lze také rozemlít na prášek, který se velmi snadno užívá rozmíchaný v nápoji, zamíchaný do jogurtu, nebo jím můžeme naplnit želatinové kapsle. Užíváme lžičku až dvě denně po dobu dvou až tří týdnů.

Uvedená dávkování jsou pouze orientační, záleží mimo jiné na naší hmotnosti. Drobným lidem stačí nižší dávky. Také ve vyšším věku obvykle postačí menší množství, protože pomalejší metabolismus dovolí účinným látkám v těle pobývat a tím i působit déle.