Zdroje: dd-restaurant.ru, www.flowerpatchfarmhouse.com, abecedazahrady.dama.cz

Kosatce jsou nenáročné rostliny, které milují slunce a propustnou půdu. Nedaří se jim v trvale mokré zemině, v níž jsou oddenky napadány hnilobou a plísní. Proto je zasazujte na skalky nebo na vyvýšené místo. Po odkvetení vypadají trochu nevzhledně. Správná péče však zaručí, že příští jaro budou znovu hýřit barvami.

Kosatce po odkvětu

Aby rostlina nasbírala co nejvíce slunečního světla, které využije příští jaro, odstraňte po odkvětu květ a stonek. Nebude tak vytvářet semeníky. Listy nezastřihávejte, pouze odstraňte žluté či suché jedince, kteří by mohli být napadeni nemocí. Ponechte pouze zdravé listy, jež budou sloužit jako zelená elektrárna.

Jak se postarat o kosatce po odkvětu?

Přichystejte si zahradní nůžky, rukavice a kýbl nebo košík na odpad. Stonek se suchým květem odstřihněte až k základně listů. Nejlépe pod úhlem 45°. Zabráníte usazení vody na řezu, jež by mohla způsobit hnilobu. Stonek můžete dát na kompost.

Čas na množení

Pokud si chcete kosatce namnožit, po odkvětu a střihu je ten správný čas. Nejdříve zkraťte listy na cca 20-30 cm. Bude se vám s rostlinou lépe manipulovat. Větší trsy kosatců vyrývejte rycími vidlemi. Dávejte však pozor, abyste oddenky nepoškodili.

Trs k zasazení

Silný a zdravý trs by měl mít dvou až tříčlánkový oddenek. Přebývající oddenek i kořeny odřízněte. Kosatce sázejte od srpna do září tak, aby spodní část vyčnívala trochu nad povrch. Pokud oddenek zasadíte příliš hluboko, rostliny nevykvetou.

Zazimování kosatců

Na podzim zastřihněte zelené listy na délku 15 cm. Pokud jsou vaše kosatce první rok po výsadbě, ocení zakrytí chvojím. Starší jedince můžete zasypat pískem nebo jiným materiálem, jež nezadržuje vodu. Ochráníte je tak před silným mrazem. Platí rovnice, že čím je barva květů neobvyklejší, tím bude rostlina choulostivější na zimu.