Patříte k těm, kdo sází na jistotu a pěstuje stále dokola jen muškáty či petúnie? V letošním roce jsou značně populární sukulentní rostliny s dužnatými listy. A mezi ně patří právě i kosmatec sedmikráskový.

Kosmatec sedmikráskovitý neboli Dorotheanthus bellidiformis

Na to, jak kosmatec hýří všemi barvami, se podívejte v tomto kratičkém videu:

Zdroj: Youtube

Tato sukulentní letnička pochází z Jižní Afriky, kde roste na suchých stanovištích a skalách. Oblíbená je především pro své pestrobarevné květy, které mají řadu druhových variant a otevírají se při slunečném počasí. Vždy však připomínají květy sedmikrásky. Pro rostlinu jsou také typické dužnaté stonky a listy s voskovým povlakem.

Jaké zvolit stanoviště

Protože se jedná o sukulentní rostlinu, která je výborně vybavená proti odparu vody, hodí se na velmi suchá stanoviště. Kosmatec potřebuje ke svému růstu i plnému květenství nejlépe plné slunce. Ve stínu nebo za špatného počasí květy nerozvine.

Rostlinu můžete pěstovat ze semínek i ze sazenic. Jakmile vám vyrostou semenáčky, výrazně omezte zálivku, jinak hrozí nebezpečí hniloby. Sazeničky je vhodné vysazovat ven koncem května.

Do jaké půdy kosmatec vysadit

Protože kosmatec vyžaduje ke zdárnému růstu propustnou půdu, zasaďte rostlinu do substrátu, který smícháte s pískem. Není potřeba přihnojovat, kosmatec má raději půdu chudou na živiny. Nedaří se mu v těžkých nebo jílovitých půdách.

A co zálivka?

Kosmatec je perfektní rostlinou pro všechny, kdo jsou časově přetíženi nebo mají problémy s pravidelným zaléváním. Rostlina totiž vydrží velmi dlouho i bez zálivky. Takže v případě kosmatců se nemusíte obávat odjet i na delší dovolenou - prospívat budou i bez vaší péče. A mezi jakými dalšími druhy můžete vybírat?

Kosmatec krystalový

Zpravidla dorůstá výšky okolo 80 cm a vznikl křížením kulturních rostlin. Oproti kosmatci sedmikráskovitému však nemá tak pěkné a vyšlechtěné kultivary. Poléhavá rostlina je pokrytá velkými třpytivými papilami. Listy jsou nejprve zelené, později červené, ploché a trochu zvlněné.

Kosmatec Delosperma cooperi je rekordman v kvetení

Tento druh je velice oblíbený, protože dlouho kvete. Dorůstá výšky kolem 10 cm a v dobrých podmínkách se může rozrůst do trsu o rozsahu až 50 cm. Přestože je mrazuvzdorný, hodí se jej na zimu chránit adekvátní přikrývkou. Má šedozelené dužnaté protáhlé listy, které přisedle vyrůstají na poléhavých stoncích. Květy jsou růžovofialové s bělavým středem.

Kosmatec Delosperma nubigenum

Jedná se o odolný druh, který roste jako zakrslý nízký keřík s hladkými masitými listy a vytváří koberce květů v odstínech růžové, fialové, žluté, červené, oranžové nebo bílé.

Související články

Zdroje: www.sazenicka.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, prima-receptar.cz