Motýli nás okkouzlují svou barevnou krásou, vypadají tak křehce. A skutečně takoví jsou – nejen jako jednotlivci, ale i celé druhy. Motýli z naší krajiny mizí závratnou rychlostí. A i když se na jejich úbytku podílí celá řada důvodů, užívání pesticidů a snížení pestrosti vegetace, a tím pádem i nedostatek živných rostlin pro housenky, patří mezi ty hlavní. Dobrou zprávou je, že malou motýlí oázou se může stát i naše zahrada. Jen díky trsu kopřiv, který necháme růst, se mohou nakrmit housenky babočky kopřivové, babočky admirála, babočky bílé C, babočky síťkované, babočky pavího oka. Všechny si je můžete prohlédnout na následujících fotografiích. Jen dobře živená housenka může vyrůst, zakuklit se proměnit v motýla. Nádherní otakárci (fenyklový a ovocný) zase potřebují plané miříkovité rostliny, případně mrkev a kopr, a také hloh.

Prostřený stůl pro motýly

Motýlům můžeme pomoci tak, že učiníme svou zahradu krásnou – stále kvetoucí. A jaké nektarodárné květiny potěší motýly nejvíce? Patří mezi ně například levandule, šalvěj, dobromysl, floxy, hrachory, rozchodníky, kopretiny a rudbekie, oman, řebříčky, astry, jiřinky. Výjimečný je v tomto ohledu tzv. motýlí keř, komule Davidova (Buddleia davidii). Význam mají i luční květy, kopretiny, chrastavce, kakosty… můžeme část zahrady věnovat nenáročné květinové louce, a kosit ji postupně, aby kvetla stále.

Babočka kopřivová (Aglais urticae)

Kopřiva je užitečná nejen jako léčivá rostlina a skvělý materiál na mulčování a výrobu přírodního hnojiva. Bez ní by se nevylíhli ani mnozí motýli, například tyto babočky s přiléhavým jménem.

Housenky babočky kopřivové se na rostlinách často shromažďují do početných shluků. Samička klade vajíčka pouze na kopřivu dvoudomou, žádná jiná rostlina ji v jídelníčku jejího potomstva nemůže nahradit.

Babočka admirál (Vanessa atalanta)

Také housenky babočky admirála se potřebují krmit kopřivami, aby mohly vyrůst, zakuklit se a proměnit v nádherného motýla. Chutná jim kopřiva dvoudomá i žahavka.

Housenky babočky admirála se nesdružují tak často jako potomstvo jiných druhů motýlů. Na kopřivách je proto spatříme i osamocené.

Babočka paví oko (Inachis io)

Zatímco jiní motýli se při sosání nektaru z květů raději maskují se sklopenými křídly, paví oko vystaví své falešné oči a předstírá, že je velké zvíře.

Živnou rostlinou housenek babočky paví oko je kopřiva, mohou se však krmit i chmelovým listím. Chmel můžeme na zahradě pěstovat jako bujně rostoucí popínavku, šištice usušit na uklidňující čaj.

Babočka síťkovaná (Araschnia levana)

Na bohatě zarostlé zahradě, zvláště poblíž lesa, se může objevit i tato méně známá babočka. Je zajímavá mimo jiné svou proměnlivostí, její letní generace (na fotografii) se zbarvením a kresbou křídel liší od jarní nápadněji než u jiných druhů motýlů.

Živnou rostlinou housenek babočky síťkované je výhradně kopřiva. Jakmile se vylíhnou z vajíček, které matka úhledně nalepila na listy, pustí se do jídla a rychle rostou.

Babočka bílé C (Polygonia c-album)

Motýl s podivuhodným jménem i jedinečným tvarem křídel má rád otevřenou krajinu s roztroušenou zelení, a pokud v zahradě najde kopřivy nebo chmel, může naklást vajíčka i u nás doma.

Proč bílé C?

Důvod neobvyklého pojmenování spatříme na rubu zadního křídla babočky. Je to vskutku nápadné a čistě bílé znamení. Podobný druh s jiným symbolem, nazývaný bílé L, bohužel ve střední Evropě již vyhynul.

Housenky babočky bílé C mají nejraději kopřivy, poté chmel. Mohou sice konzumovat i listí stromů, jsou přizpůsobivé, ale na takovéto stravě patrně prospívají méně.

Babočka bodláková (Vanessa cardui)

Jméno této babočky prozrazuje, že její housenky mají rády bodláky – mohou sice pojídat i kopřivy, brutnáky, nejrůznější plevely z čeledi hvězdnicovitých, ale bodlákům a pcháčům dávají přednost. Babočka bodláková udivuje svými dalekými lety, kdy zjara míří neomylně na sever a na podzim zpět na jih, od nás často až ke Středozemnímu moři.

Bodláky na kraji zahrady housenky potěší, užitečné mohou být i okrasné máčky, bělotrny aj. Poskytují rovněž mnoho sladkého nektaru nejen pro babočky.

Otakárek fenyklový (Papilio machaon)

Nádherný otakárek potřebuje ke svému rozmnožování plané rostliny z čeledi miříkovitých, jako je bršlice nebo bedrník. Posloužit mohou i mrkev, kopr a dokonce i třemdava bílá, kterou můžeme pěstovat jako okrasnou rostlinu. Motýl miluje sušší kvetoucí louky, potěší ho i výsadby kvetoucích suchomilných trvalek.

Dokud jsou malé, maskují se housenky za ptačí trus. Poté, co vyrostou, krásně se vybarví a pro změnu předstírají, že jsou nebezpečné.

Otakárek ovocný (Iphiclides podalirius)

Méně známý otakárek z naší krajiny mizí, chybí mu prosluněné stráně s hlohovými keři, kterými se živí jeho housenky. Zavděk vezmou i listy slivoní, ovšem chemické ošetřování sadů je hubí (ačkoli samy mezi škůdce, které by stromy ohrozily, nepatří). Výsadba hlohu na prosluněném místě v teplejších oblastech může ohroženému motýlu pomoci, stejně jako extenzivní pastva strání.

Housenky tohoto otakárka mají mimořádně věrné ochranné zbarvení, kterým napodobují listy dřevin.