Nepěstujete křen? Začněte!

Křen selský je v našich podmínkách jediným zástupcem nevelké čeledi brukvovitých. Roste v netropických oblastech celého světa. Původně snad pochází z Moldávie a Ukrajiny, kde běžně prorůstá na svazích řek v kypré vlhké prsti, nejlépe v polostínu. Křen je známý svou houževnatostí a růstem i z odkopnuté části kořene. Pěstuje se tak, aby byly jeho kořeny pěkně štíhlé. Proto musí být půda kyprá a lehká do hloubky alespoň 30 cm.

Křen chutná už tisíce let

Křen není jen ostrou pochutinou konzumovanou k masům nebo uzeninám, nejznámější u nás je rozhodně křenová omáčka k uzenému. Dobře se hodí ale také k sýrům, vejcím nebo do pomazánek. A proč ne. Nejen, že chutná, ale je navíc plný vitamínu a dalších nutričně zajímavých látek. Patří sem vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík, fosfor i vápník. Charakteristické sirné silice dodávají křenu říz.

V přírodní medicíně se používá na zanícené rány i klouby, při chřipce, preventivně i proti rakovině a dříve dokonce kurdějím. Křen prospívá i střevní mikroflóře a trávení.

Jak pěstovat křen?

Křen potřebuje dostatečnou zálivku. Nejlépe mu vyhovuje polostín, ale i slunečné stanoviště zvládne dobře, pokud bude mít hodně vody. Pokud usilujete o co nejlepší sklizeň, musíte se o křen starat i během roku. Nejvhodnějším obdobím je počátek léta, ale i nyní můžete poodhalit kořen a osekat z něj drobné nové kořínky i větší výhony. Tímto způsobem se i dobře namnoží, protože z odkopnutých oddenků opět poroste. Pamatujte na to, že je potřeba křen zasadit správným koncem dolů, aby dále rostl.

Proč se zbavovat květenství křenu?

Nyní je křen v období květu. Bílé kvítky mohou vypadat pěkně, ale rostlinu zbytečně vysilují. Pokud nemáte zájem o květ a semena, klidně kvetoucí stonky odstřihněte. Nejde o chybu, která by rostlinu zahubila nebo zcela znehodnotila. Pokud však pěstujete zeleninu na kořen, pak květ nebo semena oželte.

Neleňte a postarejte o křen. Na podzim se vám odmění říznou sklizni!

Zdroje: https://prima-receptar.cz, https://cs.wikipedia.org