Nepěstujete křen? Začněte!
Křen selský je v našich podmínkách jediným zástupcem nevelké čeledi brukvovitých. Roste v netropických oblastech celého světa. Původně snad pochází z Moldávie a Ukrajiny, kde běžně prorůstá na svazích řek v kypré vlhké prsti, nejlépe v polostínu. Křen je známý svou houževnatostí a růstem i z odkopnuté části kořene. Pěstuje se tak, aby byly jeho kořeny pěkně štíhlé. Proto musí být půda kyprá a lehká do hloubky alespoň 30 cm.
Křen chutná už tisíce let
Křen není jen ostrou pochutinou konzumovanou k masům nebo uzeninám, nejznámější u nás je rozhodně křenová omáčka k uzenému. Dobře se hodí ale také k sýrům, vejcím nebo do pomazánek. A proč ne. Nejen, že chutná, ale je navíc plný vitamínu a dalších nutričně zajímavých látek. Patří sem vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík, fosfor i vápník. Charakteristické sirné silice dodávají křenu říz.
V přírodní medicíně se používá na zanícené rány i klouby, při chřipce, preventivně i proti rakovině a dříve dokonce kurdějím. Křen prospívá i střevní mikroflóře a trávení.
Jak pěstovat křen?
Křen potřebuje dostatečnou zálivku. Nejlépe mu vyhovuje polostín, ale i slunečné stanoviště zvládne dobře, pokud bude mít hodně vody. Pokud usilujete o co nejlepší sklizeň, musíte se o křen starat i během roku. Nejvhodnějším obdobím je počátek léta, ale i nyní můžete poodhalit kořen a osekat z něj drobné nové kořínky i větší výhony. Tímto způsobem se i dobře namnoží, protože z odkopnutých oddenků opět poroste. Pamatujte na to, že je potřeba křen zasadit správným koncem dolů, aby dále rostl.
Proč se zbavovat květenství křenu?
Nyní je křen v období květu. Bílé kvítky mohou vypadat pěkně, ale rostlinu zbytečně vysilují. Pokud nemáte zájem o květ a semena, klidně kvetoucí stonky odstřihněte. Nejde o chybu, která by rostlinu zahubila nebo zcela znehodnotila. Pokud však pěstujete zeleninu na kořen, pak květ nebo semena oželte.
Neleňte a postarejte o křen. Na podzim se vám odmění říznou sklizni!