Jsou maličcí, a přitom nás obry dokáží naprosto bez problému zvednout ze židle a rozdmýchat v nás tokovou nenávist, že jsme ochotni celé hodiny kroužit po bytě se smetákem v ruce, abychom se jich zbavili až do posledního.

Proč proboha já?!

To, že komáři mají některé lidi radši než jiné, je jasné, minimálně těm, kteří jsou jejich oběťmi. Naštěstí vědci se otázkou komářího výběru zaobírají, a proto jsou nám nyní schopni na některé otázky odpovědět.

Ano, je to tak, smutná domněnka o komářích preferencích ve spojitosti s krevními skupinami se potvrdila. Nejlíbezněji voní, nebo možná chutnají, komárům majitelé skupiny 0. Komáři na ně během pokusů sedali až dvakrát častěji než na ty, kteří měli skupinu A, a ti s B skončili zhruba uprostřed mezi těmito dvěma limity. I když se může zdát, že ti s 0 mají prostě smůlu, není to úplně pravda. Komáři si vybírají i na základě dalších kritérií.

Nejideálnější oběť

Komáry zajímá i vaše oblečení. Nejde ani tak o trendy kousky, jako spíše o tmavé výrazné barvy, jakými jsou červená, černá a námořnická modrá. Zatímco světlé neutrální barvy je dráždí méně, kombinace s volnější fazonou a dlouhými rukávy i nohavicemi jim brání v poštípání fyzicky.

Komáry také zajímá váš zápach, především při fyzické zátěži, kdy voníme po kyselině mléčné a vydechovaném kysličníku uhličitém. Mají rádi vyšší tělesnou teplotu i těhotné ženy, jejichž těla v tomto období produkují látky atraktivní pro komáry.

Bohužel mají rádi i když popíjíme nebo konzumujeme potravu. Prostě nás mají opravdu rádi!

Zahrada, která komárům nevoní

Tak jako naše těla jsou pro komáry zajímavá pestrými vůněmi, naše zahrada a co v ní pěstujeme může působit až odpudivě. Naštěstí, na rozdíl od komárů, nám většina těchto bylin voní, a proto ničemu neuškodí, když je vysadíme v blízkosti oken nebo venkovního posezení.

Květinou číslo jedna je levandule. Ta potěší hned několikrát. Její květ je pěkný, má mnohá využití v domácnosti a levandulový koberec v zahradě láká přes den množství motýlů a ostatního hmyzu. Radost pohledět!

Citronová tráva je také bezesporu na vrcholu žebříčku. Její citronu podobná vůně se přidává i do svíček a olejů. Krom repelentních účinků se vyžívá i ve vaření.

Rozmarýn, bazalka, máta i šalvěj jsou všem známé, výraznou vůní jsou komárům protivné, zatímco nám ozvláštní vaření i pečení.

Domácí repelent

Pokud přemýšlíte o výrobě vlastního repelentu, i to je možné. Důležitými jsou v tomto případě esenciální oleje výrazných vůní. Určitě vyzkoušejte eukalyptus, citronovou trávu, tea tree, mátu peprnou, bergamot nebo hřebíček.

Esenciální oleje neaplikujeme přímo na pokožku, protože mohou dráždit. Nejjednodušší je přidat pár kapek do vašeho oblíbeného pleťového mléka nebo olejíčku. I takto malá dávka by měla komáry zmást na dostatečně dlouhou dobu a vy si tak vychutnáte pobyt venku na čerstvém vzduchu.

Na závěr už jen dodám, že nejúčinnější je limitovat výskyt komárů ve vaší zahradě tím, že odstraníte stojatou vodu nebo jim k ní zabráníte v přístupu. Je prostě lepší komáry nepěstovat.

Zdroje: intermountainhealthcare.org, www.vylectese.cz, zena.aktualne.cz