Krtek

V Čechách se objevuje především krtek obecný. Žije v podzemních chodbách, které si vyhrabává výrazně velkými a silnými tlapami. Jelikož většinu času žije ve tmě, má nedokonale vyvinutý zrak. Oproti tomu čich a sluch má perfektní. Tyto smysly mu slouží k vyhledávání zejména bezobratlých živočichů. Nepohrdne ale ani malými plazy, žábami a drobnými hlodavci.

Krtinec

Pro mnoho lidí je tento útvar noční můrou. Z ničeho nic se objeví na povrchu trávníku a vytváří na celé ploše nerovnosti. Krtince vznikají z přebytečné hlíny, kterou krtci vytlačují ven z podzemních chodeb, aby mohli dýchat. Mnohdy mohou dosahovat až 15 cm výšky. Pokud jej rozhrabete, často se v jeho těsné blízkosti objeví nová hromádka hlíny. Krtek si totiž hlídá přívod vzduchu.

Krtek na zahradě

Pokud se vám na zahradě objeví krtinec, jásejte. Krtek je totiž skvělým indikátorem zdravé půdy, jež je úrodná a bohatá na potravu. Hmyzožravec ji navíc zbaví nebezpečných škůdců, jako jsou například ponravy chrousta obecného. Tento brouk se živí listy stromů a ponravy dokáží napáchat obrovské škody na úrodě. Napadají totiž kořeny rostlin a obilovin.

Související články

Zahrada bez plevele

Pokud stále bojujete s plevelem, krtek vám ochotně pomůže. Jeho přední tlapy dokáží roztrhat i silné kořeny, takže rostliny odumřou. Někdy se sice stane, že cestou zničí i menší sazeničky, o větší plodiny se ale většinou bát nemusíte.

Zemina do květináčů

Pokud máte krtka na zahradě, ušetříte navíc peníze při nákupu substrátu do květináčů nebo truhlíků. Zemina z krtinců je totiž krásně načechraná, bez kamenů, plevele a hmyzu. Pokojovým rostlinám smíchejte zahradnický substrát a krtinec v poměru 50:50. Zemina skvěle přijímá vodu a udržuje vláhu. Samotnou půdou z krtinců můžete obohatit také záhony.

Zdroj: www.hobbyrecepty.cz, www.sazenicka.cz