Zdroje: hobby.instory.cz, www.ceskestavby.cz

Krtek vaší vzrostlejší výsadbě neuškodí

Krtci jsou zvířata, která většina zahradníků a pěstitelů nemá zrovna v lásce. Dokáží být ve své práci a podkopávání zahrady až neobyčejně vytrvalí. Vaše vzrostlé rostliny výskytem krtka však trpět nebudou. Upřednostňujete-li organický vzhled zahrady a místo trávníku máte louku, pak vás krtek nemusí trápit, ani zlobit. Jeho krtince nezašlapávejte, zabránili byste mu v přívodu vzduchu a kopal by o to vydatněji.

Krtka odraďte pomocí plašiče

Krtek působí vrásky především na trávnících, kde tvoří typické krtince. Hromádky prsti nejen vyčuhují nad okolí, ale také se často během dešťů rozbahní. Máte-li travnaté hřiště, pak na něm krtky rozhodně nechcete, a podobné je to na celé zahradě. Krtky, kteří nevidí, ale zato skvěte slyší a cítí, můžete plašit pomocí různých malých zařízení na baterky.
Doma označujeme tyto drobné zelené krabičky jako „rádio pro krtky“. Tento plašič může iritovat i vás. Pokud se po zahradě dennodenně pohybujete, pak se vaší zahradě krtek rád a dobrovolně vyhne. Rádio pro krtky rozhodně nechte běžet během víkendu nebo dovolené, kdy budete mimo zahradu.
Chcete-li s krtkem bojovat přírodními prostředky, pak si pořiďte semena afrikánů, pryšce skočcového nebo řebčíku královského. Tyto rostliny krtka odpuzují, zato v zahradě budou zdobit a potěší proto hned dvakrát. I obyčejný pryšec je zajímavá rostlina, která vám nebude v záhonu překážet.

Využijte toho, co vám krtek připravil k nové výsadbě

Než se krtka zbavíte, využijte toho, co vám na zahradě nechal. Krtince jsou sice nevzhledné, ale jde o zeminu, která je výborně provzdušněná, a navíc neobsahuje zbytky plevelných rostlin. Posbírejte do kontejneru krtince lopatou a použijte zeminu z nich na pěstování rostlin. Krtci milují kvalitní půdu, a proto se vyskytují jen v některých částech zahrady, případně u vás ano, ale u souseda ne. Krtince jsou z převážné části tvořeny touto kvalitní zeminou, která je zhruba půl metru pod povrchem vaší zahrady. Krtince jsou proto plné živin a byla by škoda nevyužít jich. Pokud nebudete nic vysazovat, zeminu z krtinců zapracujte do půdy v záhonech nebo dejte na kompost.