Pro zahrádkáře je jedním z největších postrachů, přitom není větší než dlaň. Krtka snesou leda v dětské klasické pohádce. Jakmile se drobný savec s černým kožíškem rozhodne poctít je svou návštěvou, velmi často začne lítý boj o zahrádkářovy nervy a krtkův život. V obchodech je sice nabídka takzvaných plašiček široká, ale často za nemalé vynaložené peníze kýžený efekt nepřinesou a nezvaný host zůstává na zahradě dál.

Plašič svépomocí


Než poběžíte do obchodu, zkuste si efektivní plašič vyrobit sami doma. Budete k tomu potřebovat jen pár běžně dostupných věcí.

Jak na to, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Vezměte prázdnou plastovou lahev a odřízněte jí dno. To můžete pak využít jinak, v případě plašiče jej už nebudete potřebovat. Po stranách zhruba v polovině lahve několika šikovnými řezy tak, jak vidíte na videu, vytvořte na lahvi křidélka a ohněte je ven. Do nich se bude svou silou opírat vítr. Kousek od odříznutého konce lahve po jejím obvodu namontujte tři šroubky a plašič je hotov. Nezbývá už nic jiného než rozmístit po zahradě několik ocelových tyček a nasadit na ně vyrobený plašič. Díky tomu, jak bude vítr PET lahev roztáčet, budou šroubky o tyč cinkat a krtka vyplaší.

Zkuste na zahradě vysadit, co krtkovi nechutná

Další možností, jak krtka ze zahrady vyhnat, anebo jej rovnou odlákat pryč, je výsadba rostlin, které krtek nemá v oblibě. Malým savcům rozhodně nevoní řebčík královský (Fritillaria imperialis), tomu se vyhýbají obloukem. Stejně tak se krtci drží dál od komonice (Melilotus), černého bezu (Sambucus nigra) a aksamitníku (Tagetes).

Pokud však máte zahradu skvěle udržovanou a celkově v dobré kondici, je krtek schopen všechny tyto rostlinné nástrahy ignorovat a bude si lebedit ve vašem zahradním království dál, přece jen nádherný opečovávaný trávník je pro krtky plný chutné potravy a pro tu je ochoten snést i mírné nepohodlí.

Krtkům nevoní lidské vlasy

Pokud by vás napadlo krtince nezvanému hostu rozhrabávat, věřte, že krtek si hromádky udělá znovu a ve větším měřítku. Drobný tvoreček má své podzemní bludiště rád a drží jej v neporušeném stavu, neustále chodby opravuje a vylepšuje. V případě, že mu je začnete demolovat, probudí se v něm touha po preciznosti a opravářské práce započnou. Místo bourání a rozhrabávání zkuste spíš krtkům do hroudiček nastražit chomáče vlasů nebo chlupů svých domácích mazlíčků. Tak dáte krtkovi najevo, kdo na pozemku bydlí a pach nepřítele jej nasměruje zase o dům dál.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.idnes.cz, cestakbydleni.cz

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube