Často se jim také říká „zelený hnůj“ či „živý mulč“. Krycí plodiny jsou užitečné rostliny, které se pěstují, aby zmírnily růst plevele, pomáhaly vylepšovat půdu a usměrňovat choroby a škůdce. Když je půdě dopřejete, přírodní cestou ji obohatíte o dusík a zvýšíte tak její úrodnost bez použití chemického hnojiva. Jejich kořeny zdatně pomáhají rozbít zhutněné půdy i zlepšit jejich strukturu a vrcholy zeminu značně ochrání před vodou a větrem. Krycí rostliny vlastně nemají pro člověka přímé využití, ale vaší zahradě nesmírně prospějí. Jedná se o dočasné podložní porosty, které chrání a skvěle obohacují půdu.

Pozor! Bez práce někdy jsou „koláče“

O krycí plodiny se nemusíte nijak obzvlášť starat. Stačí je nechat tam, kde vyrostly. Sami se totiž postupně rozloží na místě. Máte i další možnost, která zabere jen chvilku času. Stačí pokosit nadzemní části krycích plodin a nechat je ležet na půdě, ve výsledku budou působit jako úžasný mulč.

Správný timing a jak na to

Ve chvíli, kdy sklízíte vypěstované plodiny, můžete rozhodit semínka těchto rostlin volně po záhonu. Zasít je však můžete i mezi řadami zbývajících plodin, které ještě máte na zahradě. Hráběmi lehce upravte půdu tak, abyste pokryli semena a potom už jenom udržujte stálou přiměřenou vlhkost. Když je vlhčí počasí, příroda to pohlídá za vás. Vhodné je vysadit je koncem léta či na začátku podzimu, stejně tak i v časném předjaří a nepochybně i během pěstitelské sezóny. Samozřejmě čím dříve začnete krycí plodiny pěstovat, tím více vyrostou. A bonus navíc? Budou pro vaši půdu mnohem efektivnější a užitečnější.

Jaké plodiny je možné použít

V současné době poskytuje mnoho prodejců osiva krycích rostlin ve směsích, ale i jednotlivě. Nejlepší volbou jsou jednoleté rostliny, protože včas ukončí svůj životní cyklus. Mezi nejčastěji používané krycí rostliny patří především brukvovité pícniny, malá zrna a luštěniny. Výborně také poslouží i jílek mnohokvětý, tritikále, pšenice ozimá nebo směsky s vikví. Výběr následných plodin po těchto meziplodinách je ovlivněn podmínkami dané oblasti. Především je to kukuřice na siláž a na zelené krmení, řepa, mrkev, proso, hořčice, hrách na lusky, pozdní zelí, krmná kapusta a jednoleté pícniny.

Bílá ředkev

Semena nevysévejte do čerstvě pohnojené zeminy, neboť by je mohl ohrozit vznik houbových onemocnění. Naopak jsou velmi vhodné jako následná rostlina po jiných plodinách. Její velkou výhodou jsou dlouhé kruhy vzniklé tělem ředkve, protože skvěle rozdělují tvrdou půdu.

Vikev huňatá

Vikev huňatá je krycí plodina, která je velmi mrazuvzdorná a s přehledem roste na podzim i na jaře. Přidává do půdy velké množství dusíku. Nejlépe se jí daří na kyselých a dobře odvodněných půdách.

Jetel luční

Jetel luční se do osevních sledů zařazuje jako zlepšující plodina nejčastěji po obilninách. Porosty se zpravidla zakládají na jaře kvůli lepším vláhovým podmínkám a možnosti potlačení pozdně vzcházejících plevelů. Varianty zakládání mohou být různé. Buď jako čistý výsev, nebo jako podsev do krycí plodiny. Jetel je rostlina, která také nejen báječně fixuje v půdě dusík, ale zároveň dokáže zlepšovat strukturu zeminy. Je jednou z nejčastěji používaných krycích plodin k pěstování mezi řadami zeleniny.

Žito

Žito lze využít, kromě pěstování na zrno, i jako krycí plodinu pro pozdně jarní přísevy řady jednoletých i víceletých meziplodin, ale skvěle se jí daří i na podzim nebo na začátku zimy. Vyniká při uvolňování zhutněné půdy a je velmi vhodná pro potlačení plevelů. Stejně jako předchozí rostliny zachycuje přebytečný dusík v půdě.

Pohanka

Až do nedávné doby se u nás pohanka moc nepoužívala. Ale tato doba je pryč a mnoho hospodyněk ji využívá v kuchyni velmi často. Naše současné sofistikované chuťové buňky už znají i lahodné asijské pohankové nudle, stejně tak koláče či palačinky z pohankové mouky. Ale pohanka se často používá v zahradách i jako báječná krycí plodina. Bonusem je její rychlý růst, který vytváří skvělý půdní kryt a zabraňuje erozi. Právě díky své rychle rostoucí povaze může být vysazena společně s jinými plodinami.

Zdroje: www.gardenerspath.com, www.gardeningknowhow.com, www.growveg.com