Šup s tím na záhon!

Přesně tak! Září je ideální dobou na výsev listové petržele, špenátu a kerblíku. Nemusíte se žinýrovat a klidně zaplňte celý záhon, tyhle rostlinky zimu vydrží. Ovšem jen s vaší pomocí. Zahrádkáři doporučují zakrýt celý záhon netkanou textilií, která je ochrání před umrznutím.

Zasaďte vitaminové bomby

Milujete borůvky, brusinky, rakytník, moruši, muchovník či hloh? Všechny tyhle léčivé keře jsou relativně odolné vůči mrazu. Proto bývají často vysazovány během září až října. Tak na ně nezapomeňte, byla by to škoda, protože jejich plody mají spoustu vitaminů. A hlavně – výborně chutnají nejen dospělým, ale i dětem!

Založte si bylinkovou zahrádku doma i venku

Bylinky, které chcete sklízet během zimy, je nejlepší přesadit do květináče a přestěhovat domů. Vděčné budou za azyl na vaší chladnější chodbě nebo v hale. Tímto způsobem můžete pěstovat petržel, meduňku, kerblík, tymián, rozmarýn a další zelené koření. Pokud se vám nechcete rostlinky přesouvat, odstřihněte alespoň kousek jejich natě a nechte ji zakořenit v květináči. Domácí bylinkovou zahrádku můžete podpořit i výsevem nových bylinek, například řeřichy, která po čtyřech dnech zalévání vyraší a vy tak získáte bylinku s obrovským množstvím vitamin C. Řeřicha je například ve Skandinávii velice oblíbená jako přírodní posilovač imunity.

Které bylinky je dobré mít doma „po ruce“

Zima je kruté období, kdy chybí sluníčko i hlavní zdroje vitaminů. Proto spousta z nás se je snaží najít v náhradních potravinách. Jedním ze zdrojů výživných látek jsou také bylinky. Které z nich byste měli mít na svém (pod)zimním parapetu?


BAZALKA – Podle bylinkářů je dobrá jako prevence proti zánětům uší, které jsou v chladných měsících „na denním pořádku“. Proto se neostýchejte ji přidávat do omáček, bylinkového másla či salátů.


KORIANDR – Má specifickou chuť, která připomíná šalvěj s pomerančovou kúrou. Lístky koriandru najdou uplatnění v thajské a mexické kuchyni. Vy si z nich připravit čaj, který pomáhá při bolestech břicha a nadýmání.


MEDUŇKA – Funguje jako první pomoc při nervovém vypětí a vyčerpání. V zimních měsících, kdy je nedostatek světla, spousta z nás trpí chmury či depresemi. Meduňka tyhle pocity dokáže nenásilně odbourávat. Proto si ji dopřejte jako čaj nebo ji přidejte do zeleninových salátů, bylinkových dresinků či k masitým jídlům.

OREGANO – Ideální je pro všechny, kdo často trpí na záněty dásní. Obecně je považované také za bylinku, které ulevuje při kašli či průjmových onemocněních. Použijte ho jako koření do polévek, omáček, bramboráků nebo špaget.

Zdroje: www.sazenicka.cz, www.hobby.instory.cz

Související články